Do.05-11: Lezing over Herman de Man door Gé Vaartjes

De heer Gé Vaartjes komt vertellen over het leven van Herman de Man, een van de meest tragische schrijverslevens uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Ook Haastrecht speelt daarin een (kleine) rol! Zijn verhaal wordt geïllustreerd met een beeldpresentatie, gemaakt door grafisch ontwerper Pim Oxener.

Herman de Man, pseudoniem van Salomon Herman (Sal) Hamburger (Woerden, 11 juli 1898 – Schiphol, 14 november 1946), schreef voornamelijk streekromans. Hij is vooral bekend door zijn roman Het wassende water, die als televisieserie enkele malen met groot succes is vertoond. In zijn boeken gaf De Man een indringend beeld van de Hollandse polders en hun godsvruchtige boerenbevolking.
Het leven van De Man heeft het karakter van een avonturenroman, die door de Tweede Wereldoorlog een bijzonder tragisch accent kreeg.
Over dit turbulente leven schreef Gé Vaartjes in 1999 een onthullende biografie. In 2006 volgde Beeld van De Man, een fotoboek.

Gé Vaartjes (1954) is neerlandicus. Tot voor kort had hij een deeltijdbaan aan het Haagse Gymnasium Haganum, waar hij Nederlands doceerde en hij geeft Hovo-colleges onder auspiciën van de ErasmusUniversiteit. Hij publiceerde onder meer in literaire tijdschriften als De Gids, De Parelduiker, en Literatuur en leverde bijdragen aan vele andere uitgaven, bijvoorbeeld van het Letterkundig Museum en het Louis Couperus Genootschap. Ook werkte hij mee aan radio- en televisieprogramma’s.

De Historische Vereniging Haastrecht heet alle leden en belangstellingen van harte welkom. Toegang is gratis.