Di.21-04: Rondleiding “Het genot van het lezen”

Op 21 april 2015 om 14.00 uur geeft conservator Maurice Wery een inschrijfrondleiding bij de tentoonstelling Uitgelezen in Museum Gouda: “het genot van het lezen”. Deze rondleiding is voor iedereen toegankelijk.

Uitgelezen gaat over boekdrukkunst, het boek en het plezier van het lezen. De tentoonstelling start bij de betekenis van boekdrukker Gerard Leeu uit Gouda in de 15de eeuw. Vervolgens stapt de bezoeker de 16de en 17de eeuw binnen, toen de librijemeesters bepaalden welke boeken wel en niet gelezen mochten worden. Daarna is er aandacht voor de lezer. Een selectie van 19de eeuwse schilderijen toont de bezoeker de mooiste lezers en lezeressen uit het Nederlands openbaar kunstbezit. De tentoonstelling eindigt met aandacht voor de toekomst. Tientallen prachtige boeken, uitgekozen door de Stichting Beste Verzorgde Boeken, tonen dat er ook in de 21ste eeuw nog plaats is voor het boek!

Maurice Wery werkt als conservator voor Museum Gouda en heeft de zaal met schilderijen van lezers en lezeressen ingericht. Hij vertelt u waarom juist déze schilderijen zijn uitgekozen en hoe het keuzeproces heeft plaatsgevonden. We zien zeldzame schilderijen van Isaac Israëls, Albert Roelofs, Lourens Alma Tadema en Jacobus van Looy.

In de 19de eeuw ontstond ‘het privé-domein’. De schilderijen tonen prachtig aangeklede dames en heren, comfortabel gezeten in hun eigen interieur. In hun boek verzonken, zag de kunstenaar zijn kans schoon om deze intieme momenten vast te leggen. Lezen is immers een privé-activiteit! Speciale aandacht is er voor Museum Gouda’s eigen ‘Zusjes’, een schilderij van Willem Bastiaan Tholen.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Museum Meermanno | Huis van het boek, Streekarchief Midden Holland, Bibliotheek Gouda en de Stichting Best Verzorgde Boeken. Vier gastcuratoren verzorgden de inrichting.

De rondleiding start in de foyer Achter de kerk en duurt van 14.00 tot 15.00 uur. De rondleiding kost € 3,- (excl. € 8,- museumentree of gratis met Museumkaart). Aanmelden kan via rondleidingen@museumgouda.nl.