Winnaars BAS Grafiekprijs 2015

Berit van Dobbenburgh, directeur van Kunst.nl, opende de feestelijke en drukbezochte bijeenkomst: “De BAS Grafiekprijs is in het leven geroepen om de vervaardiging en ontwikkeling van ambachtelijke grafiek te stimuleren. Het werk hangt prachtig in Museum Gouda en krijgt zo een podium dat het verdient. Een onafhankelijke vakjury selecteerde uit alle inzendingen tien prenten. Zowel de jury als het publiek koos uit deze tien genomineerden een winnaar. Voor de publieksprijs ontvingen we maar liefst 1.300 stemmen. Een mooi nieuw record.”

Jury voorzitter Miep Vlag: “De jury was onder de indruk van alle inzendingen en het was dan ook moeilijk om 10 genomineerden te kiezen.”

Over het winnende werk van Caroline Koenders zei de jury: “Deze prent valt op door zijn bijzondere toonkleur, diep sepia. Het werk is gemaakt met een roulette (wieltje met puntjes aan een handvat). Deze techniek wordt niet vaak meer gebruikt. Een oude techniek opnieuw op prachtige wijze toegepast. Het werk wordt door de jury gekozen als winnaar van de juryprijs.”

Advertisements

Over winnaar van de publieksprijs: “Het werk van Krin Rinsema is heel herkenbaar en toch verrast het keer op keer. Het is een intens, poëtisch werk wat krachtig en tegelijkertijd vertederend is.”

De winnende prent van Krin Rinsema wordt door Kunst.nl in productie genomen en de winnaar van de juryprijs, Caroline Koenders ontving de Preeg 2015.

www.kunst.nl

bas grafiekprijs koenders

Caroline Koenders

 

rinsema bas grafiekprijs

Krin Rinsema