Di. 13-3: ZinSpelen lezing

Reeuwijk – Filosoof Nico Koning houdt dinsdag 13 maart de ZinSpelen lezing over het tiende gebod: Gij zult niet begeren – ik heb genoeg.

Begeerte is menselijk, maar wel de bron van rivaliteit, woede en conflicten. Moeten we de begeerte maar uitbannen en daarmee ook de woede overwinnen? Wat is de relatie tussen begeerte en rechtvaardigheid?

In zijn veel gelezen boek ‘De kunst van het vreedzaam vechten’ dat hij samen met Hans Achterhuis schreef, lezen we bijvoorbeeld dat moderniseringsprocessen sterk bijdragen aan de groei van begeerte. Door wat de Franse filosoof René Girard ‘mimetische begeerte’ noemt, spiegelen wij ons aan de ander en willen we hetzelfde als de ander en als het even kan willen we vooral méér dan de ander. Verlangens zijn zo een bron van woede en geweld. Omdat verlangens van mensen dus ‘besmettelijk’ (mimetisch) en daardoor gevaarlijk zijn, is in veel religieuze tradities alle begeerte verdacht.

De oude joodse geboden waren echter soepeler: begeerte mag, maar kijk alleen uit als iets al van een ander is. Dat heeft veel invloed gehad. In de moderne samenlevingen gelden verlangens als acceptabel en zijn ze uiteindelijk steeds verder opgeschroefd. We hebben ook instituties en vaardigheden ontwikkeld waarmee veel van onze verlangens gerealiseerd kunnen worden en we toch aardig de vrede weten te bewaren.

Het belooft weer een inspirerende avond te worden. Dinsdag 13 maart, aanvang 20.00 uur, entree 5 euro. Commissie: ‘ZinSpelen – Lezingen in de Ark’, ‘t Kerkestuk 1 in Reeuwijk.
www.pgdeark.nl

Uw evenement ook op de lokale nieuwssite GoudaFM?
Mail uw evenement naar persbericht@goudafm.nl