Di. 13-11: Lezing Waddinxveense Kunst Kring over Robert Zandvliet

Op dinsdag 13 november is er een lezing van de Waddinxveense Kunst Kring in de Immanuëlkerk in Waddinxveen. Hanneke de Man vertelt over Robert Zandvliet en de magie van de schilderkunst. De aanvang is 19.30 uur.

In het Dordrechts Museum was de afgelopen periode een expositie gewijd aan ‘De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling’. Hier was onder meer werk te zien van Robert Zandvliet (1970), een schilder wiens werk is aangekocht door musea in binnen- en buitenland.

Robert Zandvliet is een schilder in hart en nieren. Zijn schilderijen zijn onder meer te bewonderen in Museum De Pont en Museum Voorlinden in Wassenaar. Al vanaf de jaren op de Kunstacademie probeert Zandvliet te doorgronden wat de aantrekkingskracht uitmaakt van de schilderkunst. Natuurlijk moeten de manier van schilderen, de compositie, de kleur en al die andere facetten kloppen, maar de uiteindelijke zeggingskracht van een schilderij ligt elders en is volgens Zandvliet veel ongrijpbaarder.

Cirkelend om die vraag zoekt hij in zijn werk telkens naar nieuwe oplossingen. Een van zijn laatste zoektochten heeft geleid tot Stage of Being. De serie bestaat uit zeven monumentale werken en is ontstaan in de afgelopen anderhalf jaar. De kunst van Caspar David Friedrich (1774 – 1840) vormde een belangrijke inspiratiebron, maar de meters hoge schilderijen van Zandvliet doen nog maar in weinig denken aan de landschappen van deze Duitse romanticus.

In haar lezing zal Hanneke de Man vertellen over de wordingsgeschiedenis van Stage of Being, waarin de figuur zich telkens anders manifesteert: van heel concreet aanwezig tot geheel oplossend in een magische beeldruimte.

Uw evenement ook op de nieuwssite GoudaFM en deGouda App?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl

13-11-2018 09:00