Di.12-07: Overzichtstentoonstelling van Amp Smit

Een overzichtstentoonstelling van Amp Smit (1903-1976) met keramiek, schilderijen en tekeningen. Vanaf 12 juli is er in de vier Toonzalen van Museum Gouda een grote overzichtstentoonstelling te zien van Amp Smit (1903-1976). Amp Smit werkte als ontwerper van zowel decors als modellen in 1929/30 bij de NV Plateelbakkerij Zuid-Holland, Gouda.

Voor zijn komst als ontwerper van modellen en decors naar de NV Plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda begin 1929, werkte Amp Smit aan wandschilderingen en glas-in-lood voor onder andere De Gruyter. Na zijn vertrek eind 1930 maakte hij zijn verdere leven als vrij kunstenaar schilderijen, aquarellen en tekeningen, beïnvloed door Picasso en Chagall. In deze expositie ligt de nadruk op zijn extravagante keramiek, gemaakt in Gouda in amper twee jaar tijd.

Binnen het Gouds sieraardewerk (plateel) neemt het oeuvre van Amp Smit een bijzonder plek in. Tot dan toe werd het plateel met de hand geschilderd, veelal florale motieven maar rond het crisisjaar 1929 werd dat aardewerk te duur en wilde men vernieuwing maar wel met behoud van de vertrouwde kwaliteit. De oplossing vond Amp Smit vooral in een andere manier van decoreren, niet meer met penseel maar in het vervolg met een glazuurspuit, een soort ’airbrush’. Dat gaf ongekende mogelijkheden bij het decoreren van siervazen en wandborden waarvoor hij na verloop van tijd ook speciale modellen ontwierp en bovendien een reeks plastieken maakte. Vooral de slangenkandelaars zijn spectaculair om te zien, gespoten in felle kleuren die men voorheen nog niet bij de Goudse aardewerkindustrie had toegepast. Amp Smit bleef weliswaar maar ruim anderhalf jaar in dienst van de Plateelbakkerij Zuid-Holland maar zijn afwijkende oeuvre vormt een van de artistieke hoogtepunten uit de geschiedenis van het Gouds plateel. Ook na zijn vertrek eind 1930 bleven zijn vazen, wandborden en plastieken nog jarenlang succesvol in de productie. In de tentoonstelling zijn zo’n 120 stukken keramiek van rond 1930 te zien en meer dan 50 schilderijen en tekeningen van deze veelzijdige kunstenaar. Bij de expositie verschijnt een uitgebreid artikel van kunsthistorica Sylvia Leeflang in nummer 231 van het tijdschrift ‘Vormen uit Vuur’, uitgave van de Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas. Daarnaast is de website van de Stichting Amp Smit vernieuwd: www.ampsmit.nl. De tentoonstelling is te zien t/m 9 oktober 2016.