Za. 01-10: Goudse Glazendag

De traditionele Goudse Glazendag brengt ieder jaar weer een schat aan informatie over de Goudse Glazen, er is altijd een uitgerold carton te zien en ze biedt ook nog eens muzikaal plezier. Deze dag vindt altijd plaats op de eerste zaterdag van oktober en dit jaar is dat dus komende zaterdag 1 oktober. Het programma wordt om 14:00 geopend door voorzitter Tom Hage en dat wordt direct gevolgd door een muzikaal welkom door het The Hague String Trio (viool, altviool en cello). Het trio speelt een selectie uit Renaissance stukken uit de tijd van Erasmus. Daarna volgt een lezing over Erasmus en de Goudse glazen. Centraal staat de vraag naar de relaties tussen het beeldprogramma op de glazen en het gedachtegoed van Erasmus. Ook wordt toegelicht in hoeverre er via de opdrachtgevers van de glazen en de totstandkoming van de ramen lijnen en verbanden naar Erasmus te trekken en zijn.

Spreker is dr. Jan van Herwaarden, voormalig hoogleraar cultuurgeschiedenis van Middeleeuwen en Renaissance aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van Herwaarden geldt als een vermaard Erasmuskenner die publiceerde over een breed scala van onderwerpen, met name over middeleeuwse bedevaarten en dan in het bijzonder over die naar Santiago de Compostella- en andere geloofsuitingen. Na de lezing is er (met een hapje en een glas) ruimschoots gelegenheid om in de kooromgang delen van het carton van glas 11 te bezichtigen.

Het programma wordt afgesloten met het reguliere zaterdagmiddagconcert uit de zomerserie 2016 door het reeds genoemde The Hague String Trio. Zij spelen dan het Haydn Strijktrio op. 53 – 1 en werken van György Kurtag en Ernst von Dohnaniy.

Sint Jan, 1 oktober, inloop Goudse Glazendag vanaf 13:30 en aanvang concert 16:00, toegang gratis