De stoomboot uit…Turkije?

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan..!  Wie kent de liedjes niet, waar we Sinterklaas elk jaar mee onthalen na zijn reis uit Spanje. Maar het gerucht gaat dat de Sint helemaal niet uit Spanje komt, maar uit Turkije; wat is daarvan waar? En wanneer zou hij dan hebben geleefd? Weekblad deGouda zocht het uit.

Als kind had je natuurlijk geen flauw benul, maar de volwassene kan aan Sint’s uitdossing al wat zien over zijn afkomst. De mijter met het kruis erop, zijn staf die wat wegheeft van de staf van de paus en de kruizen op zijn mantel geven de Goedheiligman een rooms-katholieke uitstraling. En dat is niet voor niets; Sinterklaas was in zijn tijd een katholieke -bisschop.

Nicolaas de wonderdoener
Sint Nicolaas van Myra, die ook wel Nicolaas de Wonderdoener werd genoemd, werd geboren in 280 na Chr. in Myra (Turkije) in het toenmalige -Romeinse Rijk. In zijn tijd werd het Christendom onderdrukt en viel Nicolaas op door pal voor zijn -geloof te staan. Hij verwierf zijn naam als wonder-doener voor kinderen door de jaren. Zo gaat het -verhaal dat de bisschop buidels met goud zou -hebben gegeven aan drie meisjes uit een arm -gezin, om zo te voorkomen dat zij in de prostitutie -zouden belanden. De buidels gingen door het raam en kwamen in de schoenen van de meisjes terecht; voor ons nog altijd een reden om onze schoen te -zetten. Vermoedelijk komt hier ook het strooien met pepernoten en suikergoed vandaan. De heilige status verwierf de Sint wellicht tijdens het verhaal over drie vermoordde jongetjes, in een herberg in Hildesheim. Dankzij het gebed van Sint Nicolaas zouden de drie zijn opgestaan uit de dood.

Van bisschop tot Sinterklaas
Men neemt aan dat de bisschop is gestorven op
6 -december, rond het jaar 350 na Christus. Na zijn dood ontstond er in de Grieks- en Russisch–Orthodoxe kerk een verering van de heilige Sint Nicolaas. In de 13e eeuw werd 6 december verheven tot zijn naamdag en zo verspreidde Sint’s bekendheid zich over Europa. Onomstreden was de katholieke goedheiligman in Nederland niet. In Noord-Nederlandse, protestantse kringen bleef de Sint lange tijd een gevoelig onderwerp. Daar werd hij als een -intimiderende, afschrikwekkende zwarte man afgebeeld.

Spanje
Niemand weet precies waarom we zingen dat de Sint uit Spanje komt. Men vermoedt dat hij alleen naar Spanje ging om lekkernijen als sinaasappelen en granaatappelen te halen. Het kan ook komen doordat Sint’s beenderen na zijn dood naar Italië zijn overgebracht. Italië was destijds in Spaanse handen, dit kan voor verwarring hebben gezorgd. Tot voorkort bestond de Goedheiligman alleen als afbeelding en icoon; pas rond 1850 werd hij voor het eerst verbeeld door een mens van vlees en bloed. Onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863) wordt verantwoordelijk gehouden voor het verhaal met de stoomboot en knecht zwarte piet. Al met al is het niet helemaal gelogen dat de Sint uit Spanje komt. Maar vanaf
6 december kun je hem alleen nog vinden in Turkije; als icoon op een heilige plek.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

02-12-2018 08:00