De Casimirschool dingt mee naar prijs ‘beste ringtone van Nederland’

Gouda – De Casimirschool uit Gouda doet mee aan de wedstrijd Digitaal Componeren van Stichting Méér Muziek in de Klas en Samsung. De leerlingen van groep 7 hebben in de workshop Digitaal Componeren de beste ringtone van Nederland proberen te componeren. Als zij de winnaar worden van de componeerwedstrijd, gaat het Metropole Orkest in juni de ringtone van de Goudse leerlingen spelen in Het Concertgebouw in Amsterdam.

In totaal doen 36 basisscholen uit heel Nederland mee aan de wedstrijd. De leerlingen van groep 7 van de Casimirschool zijn de eerste in de provincie Zuid-Holland die de workshop Digitaal Componeren hebben gevolgd.

Stichting Meer Muziek in de Klas en Samsung maken zich met de workshops sterk voor innovatief onderwijs, waardoor kinderen de 21ste eeuwse vaardigheden leren. Dat zijn vaardigheden die kinderen in de toekomst nodig hebben, zoals creativiteit, digitale vaardigheden en samenwerken om het beste resultaat te bereiken. In de workshop Digitaal Componeren in de Klas komen al deze elementen samen.
Tijdens de workshop hebben de leerlingen in groepjes van drie een ringtone op een tablet gecomponeerd. De leerlingen zijn aan de slag gegaan met de ringtone ‘Over the horizon’ die op Samsung smartphones staan. Aan de hand van diverse melodieën die het Metropole Orkest heeft ingespeeld, arrangeerden de leerlingen hun eigen ringtone. In een speciaal programma stelden zij op een tablet de ringtone naar eigen inzicht samen: ze kozen een melodie van het Metropole Orkest, voegden ritme-instrumenten toe, selecteerden samples en spraken of zongen de tekst ‘Over the Horizon’ in.

De beste ringtone van de klas dingt nu mee naar de titel ‘Beste ringtone van Zuid-Holland’. De Zuid-Hollandse winnaar gaat door naar de landelijke finale met Wibi Soerjadi als jurylid. Het Metropole Orkest speelt op 20 juni in Het Concertgebouw in Amsterdam onder toeziend oog van de regionale winnaars de beste ringtone van het land.

Niet zomaar een ringtone
‘Over the Horizon’ is misschien wel een van de meest herkenbare ringtones. De tune is al sinds 2011 onderdeel van Galaxy-toestellen. De ringtone is zo herkenbaar dat veel mensen bij het horen ervan, al is het maar even, denken dat hun toestel gaat. Jaarlijks wordt het arrangement van ‘Over the Horizon’ vernieuwd door beroemde componisten en orkesten. Het is voor het eerst dat basisschoolleerlingen met de ringtone aan de slag gaan.

Ook leraren leren digitaal componeren
Niet alleen basisschoolleerlingen, maar ook Pabo-docenten en studenten gaan komende maanden workshops volgen om digitaal componeren te leren. Ook komt er lesmateriaal voor scholen om zelf aan de slag te gaan met digitaal componeren.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via persbericht@goudafm.nl