Daling aantal woninginbraken

Teamchefs Gouda Hans Blauw en Anouk Veenstra maakten maandag 6 juli de criminaliteitscijfers bekend van het afgelopen half jaar. Hieruit blijkt dat het aantal woninginbraken is afgenomen met 21 procent.

Vorig jaar deze tijd stond de teller op 305. Dit eerste half jaar, tot en met 5 juli, zijn er 240 meldingen van inbraak. Hiervan zijn 109 pogingen en 131 voltooiingen. “Opvallend is de daling in het aantal pogingen (van 144 naar 109). Dit zien we ook terug in de landelijke trend”, vertelt Anouk Veenstra. Op de reden van deze daling kunnen ze niet echt een vinger leggen. “Er is denk ik niet een reden voor. Het is wel zo dat woninginbraak een hoge prioriteit heeft. Intern hebben we de boel omgegooid en op scherp gezet. Bovendien zijn we blij met het aantal meldingen, want het merendeel van de mislukte woninginbraken komt door meldingen van verdachte situaties. We blijven er op hameren dat mensen hiervoor 112 moeten bellen. Daarnaast zien we dat er een aantal grote daders vastzit, wat eveneens voor een daling zorgt. ” Beide teamchefs zijn blij met deze cijfers, maar benadrukken er nog niet te zijn. “Het aantal moet nog verder naar beneden. Dit jaar halveren is een illusie, maar we moeten zo snel mogelijk uit die top tien van de misdaadmeter.”

Harddrugs
Een ander speerpunt van Teamchefs Gouda is de aanpak van harddrugs. In april startte er een team met een grootschalig onderzoek. Dit leidde in mei en juni tot aanhoudingen van vijf verdachten. Deze vijf mannen uit Gouda, in de leeftijd van twintig tot achtentwintig jaar, zitten nog vast en hun voorarrest is verlengd tot september. Zonder de zaken te benoemen, kan het tweetal melden dat er nog meer zaken lopen. “Als je begint te porren, komt er steeds meer boven.”

Door Bonnie van Doorn

Advertisements