Crowdfunding actie voor AED in Raambuurt

Cardiopulmonary resuscitation - CPR training. Cardiac massage training.

Gouda – Freek van Delft is een crowdfunding actie gestart voor een Buurt AED voor de Raambuurt in Gouda. Freek startte de inzamelingsactie om samen met buurtgenoten zijn buurt hartveiliger te maken. Op dit moment zijn er nog te weinig openbaar toegankelijke en geregistreerde AED’s in het land. Dit belemmert snelle hulp bij een hartstilstand. Met meer AED’s in de buurt wordt de overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis aanzienlijk vergroot.

Een AED is een apparaat waarmee je eerste hulp kunt verlenen bij iemand met een hartstilstand. BuurtAED.nl is een initiatief van Philips en De Hartstichting met als doel om meer AED’s beschikbaar te hebben in Nederland. Via het crowdfunding platform kunnen buren samen geld inzamelen voor een AED en zo hun buurt hartveiliger maken. Meer AED’s dragen bij om van Nederland een 6-minutenzone te maken, zodat mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis in heel Nederland binnen de cruciale 6 minuten kunnen worden gereanimeerd.

Vrijwillige politie

Freek zit bij de vrijwillige politie en is ook burgerhulpverlener. Hij maakte al meerdere oproepen mee waarin hij heeft gezien hoe snelle reanimatie kan werken. Hij is een enorm voorstander van het oproepsysteem en overal openbare AED’s. In zijn wijk zijn er te weinig openbare AED’s, dus is hij een BuurtAED-actie gestart.

Advertisements
Iedere buurt een eigen, 24/7 toegankelijke AED

Om overal in Nederland op tijd te kunnen reanimeren zijn ongeveer 30.000 AED’s nodig. Op dit moment zijn er slechts ongeveer 12.000 AED’s aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNU, terwijl er naar schatting 100.000 AED’s verspreid door Nederland hangen. Probleem met deze AED’s is dat het onbekend is waar ze hangen en wie ze beheert. Bovendien hangen lang niet alle AED’s op plekken die 24/7 bereikbaar zijn voor publiek. Dat betekent dat ze niet altijd voor burgerhulpverleners bereikbaar zijn en ingezet kunnen worden op het moment dat het er echt om gaat. Philips en de Hartstichting roepen buren op hun AED te registreren of samen een AED aan te schaffen. En deze buiten op een bereikbare plek te hangen en te registreren om hun buurt veiliger te maken.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

13-04-2018 17:30