Corona-hulp: Gouda op zijn mooist

Gouda – Afgelopen zaterdag maakte Patrick IJsselstein de Facebookgroep ‘Corona hulp Gouda’ aan. In slechts zes dagen sloot hij meer dan 1000 Facebook-vriendschappen met Gouwenaren die, in deze moeilijke tijd, hulp nodig hebben of hulp willen bieden. Gouda laat zich van zijn ‘gouden’ kant zien, met heel veel lieve, attente en betrokken mensen.  

Zaterdag 14 maart, 09:37 uur. Het eerste bericht in de Facebook-groep ‘Corona hulp Gouda’.
‘Laat ik zelf de aftrap geven: ik ben beschikbaar om een paar kleine boodschappen voor iemand anders te doen voor wie het gevaarlijk is naar buiten te gaan in Gouda oost/Goverwelle. Hulpvraag graag in een persoonlijk bericht.’ Het bericht van beheerder Patrick ontvangt ‘likes’ en ‘loves’, maar het mooiste is dat er tien minuten later een tweede aanbod volgt. Liliane biedt dezelfde dienst aan in Korte Akkeren. Om 09:52 uur volgt Mieke: zij kan boodschappen doen in Bloemendaal en om 10:02 uur is ook het centrum van Gouda ‘gedekt’ met het boodschappenaanbod van Heike. Ze kunnen allemaal rekenen op liefde (likes) van andere leden, al blijft, vanwege de vraag om reacties in een persoonlijk bericht -Messenger-, onzichtbaar of de hulp ook daadwerkelijk geboden is of moet worden. Voor veel mensen met kuchjes, benauwdheid of chronische ziekten in een omgeving waar hulp niet een, twee, drie ter plekke is, zijn deze aanbiedingen hopelijk al een beetje een geruststelling, mits ze dit initiatief al hebben kunnen vinden op Facebook.

Zaterdag 14 maart, 11:07 uur.
In een uur tijd sluiten 100 leden zich aan bij de Facebook-groep. Aanbiedingen worden uitgebreid: ook de hond kan worden uitgelaten, of er kan, als dat nodig is, op andermans kinderen gepast worden, zodat ouders kunnen blijven werken. Wel vraagt een van de nieuwe leden zich al snel af hoe de oudere doelgroep -die in deze crisistijd extra kwetsbaar is-, geïnformeerd wordt over dit initiatief om elkaar te steunen en helpen, want van Facebook zal niet iedereen gebruik maken. Er volgt al snel een mooi nieuw idee van Samen voor Goud, de Goudse jongerenbeweging die zich inzet voor Gouwenaren die extra steun en aandacht nodig hebben. Deze organisatie is op zoek naar mensen die bereid zijn af en toe te bellen met kwetsbare mensen die thuis moeten blijven vanwege het Corona-virus en hierdoor vereenzamen. Enkele Gouwenaren geven zich onmiddellijk op voor een belrondje.

Advertisements

Diezelfde dag meldt beheerder Patrick ook dat het sociaal team van Gouda ingelicht is over het bestaan van de pagina.

Zondag 15 maart
Een meneer ‘meldt zich af’: hij durft zijn hulp niet meer aan te bieden, omdat hij mantelzorger is voor zijn demente moeder en bang is besmet te raken, waardoor ook zij ziek kan worden. De reacties móeten een hart onder de riem zijn voor deze meneer: men begrijpt hem heel goed, maar wil ook hem helpen als dat nodig is. Hij wordt aangemoedigd aan vooral lid te blijven, want ook voor hem kunnen boodschappen gehaald worden.

Een andere dame stelt een hulpvraag: zij en haar dochter hebben geen groot netwerk, zijn deels afhankelijk van de Voedselbank en door ziekte aan huis gebonden. Op haar vraag of iemand boodschappen en medicijnen kan halen komen 52 reacties.

Maandag 16 maart
In de dagen die hierop volgen vult de tijdlijn zich met vraag en aanbod, met eten en medicijnen, met knutselmaterialen en met droevige verhalen en opbeurende suggesties. Grand Café Central en Swing Gouda geven hun voorraden weg, oppassen bieden zich aan en er gaan 57 kaarten en tekeningen (waarschijnlijk inmiddels meer) naar verzorgingshuizen.

Hulp voor Annelies
Annelies (63) is een van de leden van de Facebookgroep. Vanochtend heeft ze haar laatste pakket opgehaald bij de Voedselbank, maar dat kost moeite, want ze heeft chronische bronchitis. Ze is op de hoogte gesteld van het bestaan van de groep via het sociaal team. ‘Ik heb een klein budget, dus ik moet goed opletten als ik boodschappen doe.’ Ze baalde dan ook vreselijk dat ze voor haar koopjes niet meer terecht kon in de winkels: ‘Omdat brood, soep en wc-papier groot zijn ingeslagen, moet ik dure merken aanschaffen. Het wc-papier kost me nu geen €2,09 maar 4 of 5 euro. Daar heb ik gewoon het geld niet voor.’ Toen ze dit deelde in de Facebookgroep, ontving ze al snel een berichtje van een lieve dame: haar zoon was op de fiets gesprongen om wat budget-boodschappen te halen voor Annelies.

Terwijl ik dit bericht schrijf is de groep alweer gegroeid: op dit moment telt Corona hulp Gouda 1049 leden. In de laatste berichten vraagt iemand of er binnenblijvers zijn die interesse hebben pakketjes van wortels en uien te ontvangen om zo hutspot te kunnen maken. Er is een oproep om kindertekeningen te bezorgen bij ouderen. Er zijn nieuwe vragen, aanbiedingen en zorgen gedeeld. Het toont de betrokkenheid van de inwoners van Gouda bij elkaar en elkaars gezondheid en welzijn. Een dikke pluim voor initiatiefnemer Patrick en al die betrokken mensen die willen helpen. Stay safe Gouda!

 

19-03-2020 16:03