Coornhert Gymnasium kiest voor International Junior Science Olympiad

Op het Coornhert Gymnasium vindt op 2 februari de feestelijke aftrap plaats voor de voorronde van de Internationale Junior Science Olympiad (IJSO). Deze zal volgend jaar plaatsvinden in Nederland. De IJSO is een wedstrijd voor leerlingen van 15 jaar en ouder. Het heeft betrekking op de wetenschap: biologie, natuur- en scheikunde.

De beste leerlingen gaan door naar de volgende ronde. De school hoopt dat ook Coornherters zich plaatsen voor het Nederlandse team dat het in de eindronde opneemt tegen teams uit tal van landen. Dan heeft Susan Bergamin opvolgers: zij maakte in 2012 in Teheran deel uit van het Nederlandse IJSO-team.

Futurist en trendwatcher Tony Bosma zal de leerlingen van klas 3 en de docenten inspireren met zijn blik op de toekomst: welke ontwikkelingen zijn er nu die ons een beeld kunnen geven van de rol van technologie straks?

Freezing Physics-show
Later krijgen de leerlingen de Freezing Physics-show te zien. Daarin wordt vloeibaar stikstof (met een temperatuur van 196 graden onder nul) gebruikt om leerlingen te laten zien wat voor fascinerende natuurkundige verschijnselen er plaatsvinden bij lage temperaturen. De demonstratie levert uiteindelijk ook stikstof gekoeld roomijs voor de hele klas op.

Ontwikkeling
Deelname aan IJSO past in het beleid van het Coornhert Gymnasium. De school wil leerlingen de kans geven om de kennis en vaardigheden te ontwikkelen.

Het vak Onderzoeken en ontwerpen en de projecten Technisch ontwerpen vormen al jaren een bijzonder aspect van het Coornhertonderwijs. De verwachting is dat de inzet voor International Junior Science Olympiad een inspiratiebron zal zijn voor verdere ontwikkeling.