CDA ziet kansen voor Gouda bij start Tour de France in 2024 of 2025

tourdefrance

Gouda – CDA Gouda is enthousiast over de plannen van Rotterdam en Den Haag om een bidbook uit te brengen voor het organiseren van de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025. In 2015 reed het peloton na de start in Utrecht voor het eerst door Gouda. “De doortocht van de Tour de France over de Goudse singels roept bij velen nog mooie herinneringen op. Nu zich een nieuwe kans voordoet, roepen we het college op hier opnieuw zo goed mogelijk bij aan te sluiten”, zegt Martijn van der Wind, raadslid en woordvoerder sport voor het CDA.

Recent maakten de gemeenten Rotterdam en Den Haag bekend samen de Grand Départ van de Tour de France te willen organiseren, in 2024 of 2025. Na de proloog in Rotterdam zou een etappe volgen met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag. In mei worden er meer details bekendgemaakt over het bid van beide gemeenten. De fractie van CDA Gouda ziet dit als een uitgelezen kans om Gouda opnieuw internationaal op de kaart te zetten, na het eerdere succes uit 2015 met de passage van de Tour de France door Gouda. Martijn van der Wind is raadslid voor het CDA in Gouda. Hij is woordvoerder sport en city marketing en ziet de Grand Départ als een perfecte kans om de wereld opnieuw kennis te laten maken met Gouda als een stad die je gezien moet hebben. Van der Wind: “De wereld kent ons van de kaas en de stroopwafel, maar buiten Nederland weten weinig mensen dat je Gouda niet alleen kunt eten, maar ook kunt bezoeken.”

Fietsstad
Daarnaast is wielrennen volgens het CDA-raadslid bij uitstek geschikt om zowel het belang van fietsen als van sport bij Gouwenaars onder de aandacht te brengen. “Bewegen is belangrijk als ontspanning en bovendien gezond. Ook verbindt sport mensen met elkaar. Daarnaast is Gouda een compacte stad waarin niets echt te ver is om te fietsen; bovendien is fietsen duurzaam en heeft Gouda de ambitie om fietsstad nummer 1 te worden.” Dat maakt de plannen van Rotterdam en Den Haag om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar Zuid-Holland te halen, voor Gouda een uitgelezen kans om de stad opnieuw op de kaart te zetten. Van der Wind: “Nationaal en internationaal als wereldmerk en historische stad waar je gewoon geweest moet zijn. En regionaal en lokaal kan de boodschap zijn: fiets ook eens door Gouda!”

Advertisements

Vragen
De fractie van CDA Gouda heeft het college van b en w daarom gevraagd of het college ook vindt dat de doortocht van de Tour de France in 2015 een unieke kans is geweest om Gouda als stad en merk wereldwijde zichtbaarheid te geven. Ook is het CDA benieuwd of het college dit voor herhaling vatbaar vindt en wat het college onderneemt om hier opnieuw maximaal op aan te haken. En tot slot wil de Goudse partij van het college graag weten hoe de gemeente hierbij ook het belang van fietsen en sporten onder de aandacht van inwoners gaat brengen.

21-04-2021 07:50