Bijbelse strips in de Sint-Jan

Strips op de Markt en Maurits Tompot, koster van de Sint-Janskerk organiseren samen de expositie “Bijbelse Strips”. De expositie wordt op woesndag 22 april om 17.00 geopend door burgemeester Milo Schoenmaker.

Het ontwerp van de Goudse glas-in-loodramen van kerk zijn eerst op grote vellen karton van 22 meter lang uitgewerkt. Zo is er dus sprake van een ‘stripverhaal’. Koster Tompot heeft de geconserveerde cartons aangemeld bij Guiness book of records als langste stripverhaal ter wereld. Het Guiness Book heeft dat record erkend waarmee nu officieel het oude record van een aantal Franse studenten die een stripverhaal hadden gemaakt van 1,7 kilometer ruimschoots is verbroken. De cartons van de Goudse glazen beslaan achter elkaar gelegd een lengte van maar liefst 2,1 kilometer.

In de Sint-Jan bevindt zich ongeveer vijftig procent van al het zestiende-eeuwse glas dat in Nederland bestaat. De ramen hebben onder meer de Beeldenstorm van 1566 overleefd.

Advertisements

In de expositie zijn strips te zien die over de Bijbelse geschiedenis gaan. Zo zijn er boeken over bijvoorbeeld de Heilige Willibrord, maar ook over Paulus en Maria. Nog weer andere strip- of cartoonboeken kijken met een respectvolle knipoog naar de kerk, de kerkgangers en het geloof.

 

De expositie loopt door tot en met 24 juni, de naamsdag van Sint-Jan. Tijdens Strips op de Markt dat dit jaar op 3 mei plaatsvindt is de Sint-Jan voor bezoek gratis geopend tussen 12 en 16 uur.