Appartementen in voormalige school Peperstraat

Lawrence Beheer Reeuwijk BV presenteerde woensdagavond 3 juni in de Lichtfabriek een ontwerp voor de verbouw van de voormalige St. Jozefschool aan de Peperstraat 29. Omwonenden en andere belangstellenden kregen een toelichting op het plan om in het pand zes appartementen te realiseren. Velen zullen zich nog herinneren dat hier ‘Over de Brug’ en later ‘Rebel’ waren gevestigd.

Aan een van de oudste straten van Gouda, de Peperstraat, staat het gebouw van de voormalige katholieke meisjesschool St. Jozef. Aan de voorzijde is het pand direct gelegen aan de gracht; de achterzijde grenst aan tuinen van woningen aan de Westhaven. Het gebouw, dat eind 19e eeuw is ontworpen in klassieke stijl, werd in 1967 eigendom van de gemeente. Daarna werd dit het onderkomen van poppodium Over de Brug. Bekende groepen als Golden Earring en Herman Brood and his Wild Romance traden hier op. Eind jaren ’80 moest Over de Brug haar deuren sluiten wegens herhaalde overlast. Begin jaren ’90 vestigde zich hier nogmaals een uitgaansgelegenheid: Rebel. Eind jaren ’90 sloot ook Rebel, wederom vanwege overlast. Nadien werd voor de St. Jozefschool geen passende bestemming meer gevonden. Het pand staat al zeventien jaar leeg.

Oorspronkelijke staat
Het ontwerp van B3D Architectuur voorziet in het realiseren van zes appartementen, twee op de begane grond, vier op de verdieping. Alle appartementen krijgen een vide, met boven extra leefruimte. De totale oppervlakte zal ongeveer 60m2 zijn. Ieder appartement beschikt over een balkon aan de zijde van de Peperstraat. De entree blijft op de oorspronkelijke plek en is toegankelijk via een vaste brug over de gracht. Behalve twee appartementen is er beneden een centrale hal en een grote ruimte die bestemd wordt als bedrijfsruimte. Vincent de Jong van Lawrence Beheer denkt dan bijvoorbeeld aan een praktijk voor fysiotherapie. Verder bevinden zich hier inpandige bergingen voor elk van de appartementen. De gevel aan de kant van de Peperstraat zal na restauratie grotendeels zijn oorspronkelijke staat behouden. Vincent de Jong hoopt binnen afzienbare tijd een nadere uitwerking van het plan te kunnen presenteren. Dan wordt ook bekend of het inderdaad koopappartementen worden.