Afvalcrisis in Gouda!

Zaterdag 14 april was het weer raak in Gouda, problemen met de afval inzameling. Ditmaal betrof het de Goudse binnenstad. Onze eigen verslaggever kon aan den lijve ondervinden hoe de Afvalcrisis in Gouda zich ontwikkeld.


Hoe het begon

Voorzien van bolderkar met papier, verzameld tijdens het inpakken voor een verhuizing, gaat uw verslaggever op pad naar de eerste papiercontainer aan het Raam. Deze is vol maar gelukkig er is 200m verderop nog een papiercontainer. Al lopende wordt ik gevolgd door een autootje van de handhaving. Ze halen mij in en spreken mij aan, “meneer het heeft geen zin om uw papier weg te brengen alles zit vol in de binnenstad” en “We zijn al de hele morgen bezig en controleren alles wat er naast ligt” en tot slot “als u het achter laat bij de container krijgt u een boete”.

Advertisements


Handhaving is lekker bezig

Ik kan het niet geloven en vraag of ze echt geen container weten waar ik terecht kan? Ze kijken voor zich uit en zeggen “nee sorry”. Vervolgens krijg ik opnieuw de waarschuwing “we gaan u bekeuren als u het er naast legt”, Ik geef aan dat ik helemaal niet van plan ben om mijn afval te dumpen. Ik vraag aan de heren van de Goudse handhaving of het geen idee is om mijn bolderkar achter in hun bestelautootje te zetten en dan even samen naar de Cyclus te rijden. Het is immers maar 5 minuten van het Raam weg. “Wordt u de held van de dag”, zeg ik er nog achteraan. Maar nee, beide handhavers hebben geen behoefte om een held te worden en maken zich snel uit de voeten met nog een laatste waarschuwing. Met ongeloof vervolg ik mijn pad. Inderdaad de volgende papiercontainer is ook vol.

Actueel overzicht status containers

Jammer dat er geen overzicht beschikbaar is op mijn mobiele telefoon van de locaties van alle containers met hun actuele toestand, mijmer ik al lopende door de stad. Toch maar even richting Korte Akkeren. Dat is gek, bij de Veerstraat en omgeving zijn helemaal geen papiercontainers alleen glas en restafval. Blijkbaar hebben de inwoners daar geen papier? Waar moeten die dan naar toe met hun papier?


Moderne systemen weten beter

Dan maar weer terug naar het centrum. Hoe kan het nu dat die containers niet op tijd worden geleegd? Immers deze moderne ondergrondse containers kunnen toch doorgeven hoe vol ze zijn zodat Cyclus tijdig de container kan legen het liefst nog voordat hij vol is. Hebben we eigenlijk wel zo’n systeem in Gouda? Tijd om de politiek te raadplegen op deze zaterdag. Johan Weeber van Gouda Positief gevraagd wat nu het probleem is in Gouda. “Cyclus heeft zich verkeken op de hoeveelheid werk om gescheiden afval op te halen” is zijn antwoord. Wel gek, ze halen al jaren het afval op in Gouda, waarom weet men nu dan niet meer hoe het moet? Op mijn vraag of eea niet geautomatiseerd is in Gouda zodat Cyclus op afstand kan zien hoe de containers er voor staan, heeft hij geen antwoord.

Moedeloos loop ik terug naar huis met mijn bolderkar vol papier. Dan maar zelf met de auto naar de Cyclus rijden, denk ik. Wel slecht voor het milieu natuurlijk maar ja het lijkt de enige oplossing.


Op naar het Cyclus afvalbrengstation op zaterdagmiddag

Thuis aangekomen zoonlief opgetrommeld en met een auto vol papier rijden we om 15:00h richting het afvalbrengstation van Cyclus. Kwartiertje denken we nog en dan zijn we weer thuis. Beetje naïef wellicht.

File naar CyclusWe rijden de Goudkade op en belanden voor de “tuin en grind handel” in een file richting Cyclus. Blijkbaar hebben meer mensen het idee gehad om het maar zelf weg te brengen. We kruipen met de auto stap voor stap naar voren. Het afvalbrengstation sluit om 16:00h en we beginnen ons zorgen te maken of we het wel gaan halen. Het idee om voor een dicht hek te belanden genereert al het nodige begrip voor afval dumpen. Als we zo voor een dicht hek staan wordt het water naast ons een verleidelijk alternatief voor ons papierafval, zeggen we tegen elkaar. Papier lost uitstekend op in water. Zo zie je maar hoe snel uit frustratie je normen beginnen te glijden.
De finale

Het is 16:00h en we staan precies met onze auto voor het hek van de ingang van het Cyclusterrein. Voor diegene die er nog nooit geweest zijn, dat is nog een stukje van het afvalbrengstation Een medewerkers staat al met het hek in de hand midden op de weg. Uw verslaggever springt uit de auto en spreekt de medewerker aan. “Kunnen we alstublieft nog naar binnen” vraag ik. Het antwoord laat zich voorspellen, “tja meneer ik wil ook naar huis”. Dan leg ik de situatie uit van de binnenstad en haar volle containers en de tijd dat we al onderweg zijn (nu ruim 1,5 uur). Dat helpt. Hij gaat overleggen met collega’s. Ik en nog 5 auto’s achter mij mogen nog naar binnen. De rest kan omkeren en onverrichterzaken naar huis.

Het afvalbrengstation is altijd een feest. Snel werpen we ons oud papier in de container en als troost krijgen we nog een zak compost mee naar huis. Het voelt als een overwinning. Yes we hebben ons afval kunnen wegbrengen in Gouda!

Om 17:00h zijn we weer thuis. Twee en een half uur nadat ik met mijn bolderkar was vertrokken. I Love GFT scheiden staat op de compostzak die ik neerzet in onze versteende binnenstad. Nu effe niet meer, het is afvalcrisis in Gouda.

15-05-2018 18:45