Aantal oversluitingen hypotheek stijgt in één jaar met 85 procent

Gouda – De historisch lage hypotheekrente is voor steeds meer Nederlanders reden om hun hypotheek over te sluiten waardoor hun woonlasten aanzienlijk verlaagd kunnen worden. Zo is het aantal overgesloten hypotheken in 2018 met maar liefst 85 procent gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Zij verwacht dat deze stijging ook dit jaar gaat doorzetten. Zo is het aantal oversluitingen in het eerste kwartaal van 2019 met 92 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. 

Door de oververhitte woningmarkt is het niet alleen voor starters steeds moeilijker om een voet tussen de deur te krijgen. Ook doorstromen van een bestaande naar een nieuwe koopwoning wordt steeds lastiger. De Hypotheker constateert dat steeds meer Nederlanders er vanwege de aanhoudende lage rente voor kiezen hun hypotheek over te sluiten en zo hun woonlasten te verlagen. Met name 55 plussers sluiten hun hypotheek over (44,5 procent van het totaal aantal oversluiters), gevolgd door de leeftijdscategorie

45 – 55 jaar (29,8 procent). Met name huizenbezitters waarvan de hypotheek al enige tijd loopt, hebben vaak nog een hogere rente boven de 4 of 5 procent. Ook in de grote steden lijken veel woningbezitters te willen profiteren van de huidige lage rentes. Van de grote steden laat Den Haag (+117 procent) de grootste stijging in aantal oversluiters zien ten opzichte van 2017, gevolgd door Rotterdam (+84 procent), Utrecht (+69 procent) en Amsterdam (+57 procent).

Langere rentevaste periode steeds populairder
Huizenkopers kiezen daarnaast steeds vaker voor een langere rentevaste periode. In 2017 koos nog

16,6 procent voor een rentevaste periode van 30 jaar. In 2018 gold dat al voor bijna een kwart van de huizenkopers: een stijging van 44 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. De rentevaste periode van 20 jaar is in 2018 het meest populair. Maar liefst 45,7 procent van de huizenkopers heeft hiervoor een voorkeur. Het aantal Nederlanders dat kiest voor de tot voor kort populaire 10-jaarsrente is in het afgelopen jaar juist sterk gedaald, met 18 procent.

“Aangezien de hypotheekrente al lange tijd historisch laag is, is oversluiten nog steeds erg gunstig. Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant voor huizenbezitters bij wie de rentevaste periode binnen nu en twee jaar afloopt. Dit komt doordat de boete die ze aan hun geldverstrekker moeten betalen niet meer zo hoog is”, zegt Pieter Hagens, franchisenemer van De Hypotheker in Gouda. “Door het stijgende aantal aanbieders liggen de rentepercentages van de rentevaste periodes dichter bij elkaar waardoor een langere rentevaste periode aantrekkelijk is. Zo hebben bijna drie op de vier huizenkopers een duidelijke voorkeur voor een rentevaste periode tussen 20 en 30 jaar. Hiermee zijn zij namelijk zeker van stabiele maandlasten gedurende een langere looptijd van de hypotheek.”

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

15-04-2019 09:45