Gouda – “Er is weinig menging tussen de Marokkaanse gemeenschap en anderen in de stad, ik ben bezorgd over die polarisatie”, zei burgemeester Milo Schoenmaker donderdagavond tijdens het eerste stadsdebat dat werd gehouden in van de Goudse Schouwburg. Positief is hij over de rust die in de gemeenschap is teruggekeerd nu er oplossingen worden gevonden voor het gebrek aan ruimte in de huidige moskeeën. Het thema van het stadsdebat was ‘Religieuze orthodoxie, verbieden, tolereren of accepteren’, maar het ging vooral om zaken eromheen, zoals de hoofddoek in publieke functies.
De kleine zaal in de Goudse Schouwburg was goed gevuld met jonge en oudere Gouwenaars met allerlei (religieuze) achtergronden. Burgemeester Milo Schoenmaker noemde het stadsdebat een goede manier voor het bespreken van vraagstukken die kunnen schuren. Door deze momenten te creëren hoopt de gemeente de sociale cohesie te bevorderen. Op Twitter had hij wel vragen gehad: Is dit een thema voor een gemeente? Nederland kent immers een scheiding van kerk en staat? “Je kunt je afvragen wat de gemeente Gouda moet doen op het gebied van religie. Het antwoord is: niks. Toch gaat dit thema niet aan de gemeente voorbij. Als er vergunningen moeten worden verleend aan groepen in de orthodoxe hoek, de salafisten, wat moet de gemeente dat doen? Wat staat ons te doen? En met ons bedoel ik niet zozeer de overheid, maar wij met elkaar.”
Panel stadsdebat
Het panel bestond deze avond uit Wierd Duk (historicus en journalist bij de Telegraaf), Yassin Elforkani (jongeren imam), Bert Loonstra (predikant christelijk gereformeerde kerk in Gouda) en Fouad Khouakhi (secretaris moskee Assalam in Gouda). De leiding van de avond was in goede handen bij Martijn de Greve.
Bert Loonstra, die vooraf even in gesprek was geweest met Fouad Khouakhi concludeerde dat er maar weinig contact was tussen de moskeebezoekers aan het Raam en de bezoekers van zijn kerk een paar straten verder. Fouad Khouakhi beaamde dat. Wierd Duk leek het niet zo’n probleem dat ieder naar zijn eigen groep trekt, het wordt volgens hem pas een probleem als mensen zich niet aan de wet houden. “De overheid moet aangeven wat Nederland is. De staat moet veel zelfbewuster worden. Je doet mee en je gaat je niet afzetten tegen de staat.” Yassin Elforkani vond het jammer dat iedereen zo blijft hangen in ‘Turken en Marokkanen’. “Het zijn gewoon Nederlanders”. Dat betoogde Mohammed Mohandis (raadslid PvdA) later ook: “We hebben te maken met de vierde generatie Marokkanen. Ze zijn allemaal hier geboren. Hoe zorgen we ervoor dat ze zich Gouds voelen, ongeacht waar de wieg van hun opa en oma stond.”
Een waarheid die boven alles gaat
Het ging deze avond verder veel over de hoofddoek en het gemengde huwelijk. Mag een politieagente een hoofddoek dragen of kan dat niet? Kan een niet-moslim met een moslim(a) trouwen en moet die zich dan bekeren tot de islam.? Bert Loonstra probeerde nog het gesprek naar orthodoxie te trekken. “Orthodoxie betekent dat er één waarheid is en dat ik kennis mag hebben aan die waarheid. Dat brengt met zich mee dat die waarheid boven alles gaat, dat je God meer gehoorzaam bent dan mensen, ook als het overheidszaken betreft. Dat is voor orthodoxe christenen en moslims hetzelfde.
Geen vrouw in het panel
Meer aan het eind van de avond mocht de zaal reageren. En dat gebeurde volop. Sommigen vonden het jammer dat Gouda in de discussie te weinig aan bod was gekomen, een ander dat er geen vrouw in het panel zat. Maar de sfeer tijdens dit eerste stadsdebat was positief. Burgemeester Milo Schoenmaker noemde het een probeersel dat smaakt naar meer.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
20-04-2018 10:30