Gouda/Utrecht – Vanuit heel Nederland komen op zaterdag 20 januari de allerbeste sprekers naar de Universiteit Utrecht voor de grande finale van het NK Debatteren voor Scholieren, waaronder leerlingen van het Coornhert Gymnasium en het Driestar College uit Gouda.
Beide scholen doen al jaren mee aan het NK Scholieren en behoren tot de debattop van Nederland. Het Coornhert werd twee jaar geleden zelfs tweede. In totaal komen 32 scholen met de beste sprekers van het land op die dag in actie om verbaal strijden om de titel ‘20e landelijk debatkampioen’.
Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en de Universiteit Utrecht. Dit jaar is het feest, want het NK Scholieren bestaat twintig jaar. Voorzitter en oprichter Roderik van Grieken stelt: “In 20 jaar tijd is het scholierdebatteren in Nederland enorm gegroeid en ik ben trots op wat wij daar aan bij hebben gedragen. Het blijft fantastisch om te zien wat debatteren scholieren brengt. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben.”
Op zaterdag 20 januari verzamelen 400 havo/vwo-scholieren zich op de Universiteit Utrecht om elkaar verbaal te lijf te gaan. Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes hebben 120 scholen deelgenomen aan het toernooi die plaats vonden op gastlocaties die zelf ook al jaren deelnemen aan het NK Scholieren: Gymnasium Camphusianum uit Gorinchem en het Mendelcollege uit Haarlem. De voorrondes hebben 32 finalisten opgeleverd die gedegen kanshebbers zijn om de titel Nederlands Kampioen te veroveren. U bent van harte welkom om de finale bij te wonen.
Partnerschap
Als partner van het NK Debatteren voor scholieren juicht de Universiteit Utrecht het toe dat scholieren naast hun school aan extra activiteiten deelnemen die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hebben honoursstudenten van de universiteit tijdens de voorrondes gejureerd en hebben ze mede bepaald welke scholen in het finaledebat komen te staan.
Stellingen
De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen ter plekke 2 improvisatiestellingen.
De scholieren zullen onder meer over de volgende voorbereide stellingen het debat aangaan:
– Rijke landen zijn verantwoordelijk voor het verzorgen van water in arme landen
– Het is goed dat er octrooien op medicijnen zijn
– Er moet een robotaccijns worden ingevoerd
Programma
10.00 uur: Opening door dagvoorzitter Nick Schoemaker, Nederlands Debat Instituut
10.15 – 11.40 uur: Bekendmaking stelling + debatronde 1
12.25 – 13.55 uur: Bekendmaking improvisatiestelling + debatronde 2
14.00 – 15.20 uur: Bekendmaking stelling + debatronde 3
15.50 – 16.55 uur: Bekendmaking improvisatiestelling + debatronde 4
17.00 – 18.30 uur: Finaleprogramma (incl. finaledebat 2 beste scholen + bekendmaking Nederlands Kampioen)