Gouda – In een poging de woninginbraken structureel terug te dringen, wil het college meer gaan inzetten op preventie. Er komt een project dat zich met name gaat richten op het voorkomen dat kinderen van 10, 11 jaar de (kleine) criminaliteit inrollen. Een zogeheten Preventie Interventie Team (PIT) moet die kinderen in kaart brengen en hulp bieden om te voorkomen dat ze in de problemen komen. Dat zei burgemeester Milo Schoenmaker donderdag 12 oktober bij de presentatie van de programmabegroting 2018-2021 aan de pers.
Het aantal woninginbraken blijft een probleem, ondanks de maatregelen die al worden genomen, zoals de subsidie voor inbraakwerend hang- en sluitwerk, het verlichten van achterpaden en het inzetten van extra toezicht. Dat helpt allemaal wel, gaf burgemeester Schoenmaker aan, maar zodra er bijvoorbeeld geen extra toezicht meer is, neemt het aantal woninginbraken weer toe.
Broertjes en zusjes
Het is volgens het college belangrijk om ook goed naar preventie te kijken. Hiervoor heeft het college zich laten informeren door PIT-teams die al draaien in Amsterdam en Schiedam. De komende twee jaar wil men dit concept in Gouda uitrollen. Dat betekent dat kinderen die in risicogezinnen leven, in kaart worden gebracht, via onder meer de basisscholen en via organisaties in het sociaal domein. Op die manier kunnen zij vroegtijdig hulp krijgen. Bekend is dat jongere broertjes en zusjes van criminelen een risico lopen ook terecht te komen in de criminaliteit. Het college verwacht dat de groep jongeren in de criminaliteit hierdoor kleiner wordt, wat van invloed kan zijn op het aantal woninginbraken.
In 2018 wil men met dit project starten. “Ik heb hier goede verwachtingen van”, zei burgemeester Milo Schoenmaker.