Lola uit Gouda te zien in ‘Het geheime leven van 4-jarigen’

Gouda – Lola van den Berg uit Gouda is op 20 maart a.s. te zien in het EO-programma ‘Het geheime leven van 4-jarigen’. Dit programma speelt zich af in en rond een kinderdagverblijf, die voor de gelegenheid is ingericht met camera’s en microfoons. De beelden geven een persoonlijk kijkje in de leefwereld van 4-jarigen. Hoe vinden ze hun plek, sluiten ze vriendschappen, bereiken ze hun doelen en gaan ze om met teleurstellingen?

Maandag wordt de vijfde aflevering van het programma uitgezonden. In deze aflevering staan de verschillen tussen jongens en meisjes centraal. De kijker ontdekt wie meer ruimtelijk inzicht hebben, wie beter zijn in het beheersen van hun impulsen en hoe bepalend de cultuur in de groep is voor het gedrag van een 4-jarige.

Over het programma
In ‘Het geheime leven van 4-jarigen’ maakt de kijker elke week kennis met acht 4-jarigen, die in achtergrond, gezinsherkomst en ontwikkelingsniveau van elkaar verschillen. Toch hebben ze ook veel gemeen: ze zijn nieuwsgierig, vindingrijk, hebben energie voor tien en zijn regelmatig eigenwijs. Wat gebeurt er wanneer ze met elkaar spelen? Hoe reageren ze wanneer ze worden uitgedaagd in vrolijke spelletjes of wanneer ze aan het denken worden gezet in één van de opdrachten? De beelden zijn grappig, verbazingwekkend en regelmatig ontroerend.

Advertisements

Spiegel
In de afleveringen passeren onderwerpen als veiligheid, leiderschap, leven en dood, fantasie en de verschillen tussen jongens en meisjes de revue. De kinderen zoeken aansluiting, voelen zich soms onbegrepen, sluiten vriendschappen, onderhandelen, vieren feest en werken samen. Het programma is niet alleen leuk voor ouders, maar ook leerzaam en interessant voor volwassenen, met of zonder kinderen. “Veel situaties zijn herkenbaar; ook in ons leven”, zegt eindredacteur Nanette Zonnenberg. “De kinderen houden ons – hoe jong ze ook zijn – een spiegel voor.”

Analyse
Meerdere camera’s en audiozenders registreerden het gedrag van de 48 kleuters. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en pedagoog Minchenu Maduro keken mee tijdens de opnames en voorzien de beelden van deskundig commentaar. Ze duiden het gedrag van de kinderen op verfrissende, humoristische wijze en verklaren vanuit wetenschappelijk kader wat het gedrag van de 4-jarigen over hun toekomstperspectief zegt.

Lola staat centraal in de vijfde aflevering van ‘Het geheime leven van 4-jarigen’. Deze aflevering is op maandag 20 maart om 22.05 uur te zien op NPO 1.