Lisa Bruinincx Nederlands Kampioen ergometerroeien

by saskia / 11 december 2017 / No Comments

Gouda/Reeuwijk – Lisa Bruinincx, lid van de aan de Reeuwijkse plassen gevestigde Roei- en ZeilVereniging Gouda, is zaterdag 9 december Nederlands kampioen geworden op de roeiergometer. De 16-jarige Lisa wist in een strak geroeide race over 2000 meter alle 72 andere roeisters in het meisjes 16 veld achter zich te laten en met een ruime voorsprong van 24 seconden te winnen in een nieuw Nederlands Record van 7min 4,5sec. Dit betekende een verbetering van het oude record uit 2012 met 2,6 seconde. En passant was Lisa ook sneller dan het complete meisjes 18 veld, wat haar prestatie nog meer bijzonder maakt.

De roeiergometer wordt in de winterperiode veel gebruikt om te trainen, omdat het niet altijd mogelijk is om met de skiff de Breevaart op te gaan. Onder begeleiding van de coaches Toine Vergroesen, André Beerthuizen en Hans Nielen is de afgelopen periode hard getraind (8 trainingen per week, waarvan 1 op de ergometer) om dit resultaat te bereiken.

Belangrijk element in het roeien zijn de ergometertrainingen om te ervaren hoe hard je kunt roeien zodat je tijdens een wedstrijd precies weet wat mogelijk is. Bij de KNRB zijn de ergometerresultaten een belangrijk element bij het vaststellen van de selecties van het Nederlands team.

Waar veel roeiers nog wel eens te hard van start gaan en zichzelf later in de race tegenkomen, is de kracht van Lisa juist om gedoseerd, stabiel maar hard te roeien en vanaf halverwege de race het tempo en kracht langzaam maar zeker op te voeren en dit de laatste 250 m te laten eindigen in een vernietigende eindsprint waarbij de laatste restjes energie worden aangesproken. Dit bleek het winnende recept en vooral ook goed voor een Nederlands Record.

Ook de andere twee deelnemers van de Roei- en Zeilvereniging Gouda deden het goed: zowel Annelotte Maitland (13 jaar) als Henriette Maitland (15 jaar) roeiden een persoonlijk record en eindigden respectievelijk op plaats 14 en 25 in het veld van 72 deelnemers.

Advertisements

About the author: