Zuivelbereiders uit 12 landen te gast in gouda

Van 5 tot en met 8 november a.s. is Gouda de locatie waar deelnemers van het netwerk van Boerderij Zuivelbereiders uit 12 Europese landen elkaar ontmoeten voor overleg, het werken aan projecten en het delen van kennis en ervaring. Hoogtepunt is een internationaal congres over kaas en zuivel van de boerderij op vrijdag 7 november. De Gemeente Gouda verleent gastvrijheid aan het Europese netwerk; alle vergaderingen en bijeenkomsten vinden plaats in het Huis van de Stad aan het Burgemeester Jamesplein.

De organisatie van de netwerkbijeenkomst van FACE, het ‘Farmhouse & Artisan Cheese & Dairy Producers European Network’ is in handen van de Nederlandse Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ), die dit jaar het 100-jarig bestaan viert. De BBZ weet de gastvrijheid van de Gemeente Gouda bijzonder te waarderen. Want er is geen locatie zo passend voor dit evenement als de stad waaraan de bekendste Nederlandse kaas – de Goudse kaas – haar naam ontleent.

De circa 65 Europese netwerkgasten overnachten grotendeels in het Best Western Plus hotel in Gouda. Zij maken kennis met Gouda en de typisch Nederlandse eetcultuur door de avondmaaltijden te nuttigen in het ‘Poffertjes en Pannekoekenhuis In de Salon’ aan de Karnemelksloot, het La Place restaurant op de Markt in Gouda (erwtensoep en stamppot) en De Goudse Waag op de Markt, waar vroeger de Goudse kazen werden gewogen (een buffet met o.a. Hollandse visspecialiteiten). Op zaterdag 8 november brengen de gasten uit 12 Europese landen een bezoek aan De Producent aan de Kattensingel. Bij De Producent ligt een grote hoeveelheid Boerenkaas van de leden van deze coöperatieve handelsvereniging van Boerenkaasbereiders opgeslagen. Ook zal een bezoek worden gebracht aan een aantal kaas- en zuivelboerderijen in de omgeving van Gouda om te ervaren hoe de productie van Goudse Boerenkaas en andere zuivel van de boerderij in Nederland plaatsvinden.

Advertisements