it jaar hebben ruim 6800 inwoners uit Zuid-Holland hun bloeddruk laten meten bij een bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Een op de drie (33%) bleek een verhoogde bloeddruk[1] te hebben, 2% van hen had zelfs een ernstig verhoogde bloeddruk[2]. Bijna de helft van de mensen (45%) wist dit niet. Zonder ingrijpen, lopen zij een aanzienlijk risico een hart-of vaatziekte te ontwikkelen. De Hartstichting verwacht dat meer inwoners van Zuid-Holland nietsvermoedend met een hoge bloeddruk rondlopen. Daarom roept zij inwoners van 40 jaar en ouder op om regelmatig te meten, ook als zij zich gezond voelen.
“Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben”, zegt huisarts David Smeekes van de Hartstichting. “Maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Terwijl er ongemerkt wel schade kan ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of hartfalen.”
Toeval
Ook Anita Meijer uit Leiden had geen gezondheidsklachten. Zij is 45 jaar als bij haar een hoge bloeddruk wordt geconstateerd: “Een medewerker van de zorgverzekeraar bij ons in de buurt deed een check-up voor alle medewerkers van ons bedrijf. Je kon daar vrijwillig aan meedoen. Ik had geen klachten, maar ben wel gegaan. De uitslag was alarmerend: mijn bovendruk was 220 en de onderdruk 160. Ik schrok wel, de dame die mijn bloeddruk opnam ook. Ze heeft me nog een paar keer opnieuw gemeten, maar de uitkomst was steeds veel te hoog. Het is echt toeval dat het bij mij ontdekt is, ik had het nooit verwacht.”
Normaal
Het is dus belangrijk je bloeddrukwaarden serieus te nemen. De enige manier om erachter te komen wat je bloeddrukwaarden zijn, is door deze te meten. De Hartstichting wil dat dit net zo normaal wordt als op de weegschaal staan. Smeekes: “De meeste mensen weten wel hoeveel ze wegen. Het zou net zo gewoon moeten zijn om je bloeddrukwaarden te kennen. Je bloeddruk geeft namelijk inzicht in je risico op een hart-of vaatziekte.”
Voorkomen
Als je een hoge bloeddruk hebt kun je vaak nog maatregelen nemen om je bloeddruk te verlagen. Dit kan door gezond te leven. Denk aan niet roken, meer bewegen, gewicht verliezen en minder zout eten. Soms adviseert de huisarts medicijnen te gebruiken. Als de gemiddelde bloeddruk van alle Nederlandsers met 2 mmHg daalt, kunnen jaarlijks 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen worden. Dit kan bijvoorbeeld als alle mensen hun dagelijkse zoutinname met 1/3 verminderen.
Waar meten?
Als je een bloeddrukmeter hebt, kan je thuis je bloeddruk meten. Thuis meten heeft als voordeel, dat je voldoende rust kunt nemen voor een meting en zo nodig de meting kan herhalen. Steeds meer werkgevers bieden ook een bloeddrukmeting aan. En ook bij veel thuiszorgwinkels kun je terecht hiervoor. Alleen als de bloeddruk ernstig verhoogd is (vanaf een bovendruk van 180 mmHg) of ook na een aantal metingen op verschillende momenten boven de 140/90 is dan is een bezoek aan de huisarts nodig. In Zuid-Holland kun je van 5 tot en met 12 november (m.u.v. zondag) bij een Hartstichting meetpunt in verschillende HEMA’s tussen 14.00 en 17.00 uur je bloeddruk laten meten. Kijk op www.hartstichting.nl/meetnu waar je terecht kan.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
30-10-2019 10:00