Zonnepanelen en -collectoren voor Goudse sportgebouwen gepresenteerd

Gouda – Het is licht bewolkt wanneer Nick Kulderij op het scherm de opbrengst laat zien van de zonnecollectoren. Terwijl de Sportpunt medewerker vertelt breekt de zon door en nog geen vijf minuten later is het water 8 graden opgewarmd, tot boven de veertig graden. De installatie van het Groenhovenbad is een noviteit, het is de eerste op een gemeentegebouw in onze stad. Daar bovenop leveren de 500 zonnepanelen een flinke korting op de stroomrekening van het zwembad.

In het afgelopen jaar zijn sporthallen de Mammoet en Zebra en het Groenhovenbad verduurzaamd. Alle drie hebben ze zonnepanelen gekregen. Het Groenhovenbad heeft daar bovenop ook zonnecollectoren gekregen en is daarmee het eerste pand van de gemeente die over deze techniek beschikt. Met de collectoren wordt met behulp van zonlicht water opgewarmd, goed voor jaarlijks 100 000 douchebeurten. De zonnepanelen op hun beurt wekken jaarlijks voor 166 000 KWh aan elektriciteit op. Dat is ongeveer 16% van het totale energiegebruik van het Groenhovenbad.

Rondleiding
In een rondleiding laat de Sportpunt medewerker de indrukwekkende machineruimte zien waar grote watertanks het warm water opslaan. Thermometers, isolatiemateriaal en grote tanks vullen de ruimte. Dankzij deze grote warmwatervaten heeft het Groenhovenbad straks waarschijnlijk zelfs overcapaciteit aan warm water, licht Nick toe. Mogelijk dat daarmee het zwemwater kan worden verwarmd, ‘want het zou zonde zijn om er niets mee te doen’.

Advertisements

Co2 neutraal
De verduurzaming is onderdeel van het ‘uitvoeringsprogramma duurzaamheid’, dat de gemeente in 2016 vaststelde. Wethouder Hilde Niezen licht in een presentatie het duurzaamheidsoffensief van de gemeente toe: namelijk Gouda in 2040 CO2 neutraal krijgen. De opgave draait om in totaal 32 gebouwen van de gemeente, waaronder sportgebouwen, de Chocoladefabriek, de Garenspinnerij en Lekkenburg. Een ambtenaar vertelt dat de gemeente in 2020 wel 20% uit duurzame bronnen wil halen, en laat weten dat ze er nog niet zijn. Toch maakt de presentatie een ding duidelijk: er wordt hard aan gewerkt!

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

06-03-2020 13:35