Zo. 7-10: Scheepsmotoren centraal op Themazondag Museumwerf

Nieuwegein – Op zondag 7 oktober wordt de motorencollectie van de Museumwerf Vreeswijk gedemonstreerd tijdens de laatste themazondag van 2018. Een van onze motoren-experts geeft elk heel uur een korte lezing over de werking en het winterklaar maken van een typische scheepsdieselmotor. Daarna zijn op het hele werfterrein diverse draaiende scheepsmotoren te horen, voelen, zien en ruiken. Speciaal voor de themazondag zal aan de wal én in het water een historische zijschroef werkend te zien zijn!

De zijschroef, ook wel lamme arm genoemd, maakte het voor zeilschepen mogelijk om betrekkelijk eenvoudig gemotoriseerd te varen zonder grootse renovatie van het schip. Ook hoefde voor een zijschroefinstallatie nauwelijks laadruimte te worden opgeofferd. Iets dat voor een grotere, ingebouwde scheepsmotor wel moest.

In het water zal het historische zandschip ‘Door gunst verkregen’ uit 1910 deze bijzondere motor demonsteren. Op de wal is dat het historische zandschip ‘Stuwkracht’, ons expositieschip voor scheepsmotoren.

Advertisements

Gedurende het zomerse seizoen houdt de Museumwerf Vreeswijk iedere eerste zondagmiddag van de maand Themazondag. Het is een kleinschalig evenement waarbij verschillende thema’s aan bod komen die iets te maken hebben met de binnenvaart, de werf, het water of die gewoon leuk zijn! De entree bedraagt – net als op de overige dagen – 2 euro p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis. Het Theehuys is open tijdens de themazondagen. Uiteraard zijn de exposities te bezichtigen.

Op zondag is het museum geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De Museumwerf Vreeswijk is gevestigd aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. www.museumwerf.nl

Uw evenement ook op de nieuwssite GoudaFM en deGouda App?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl

07-10-2018 09:00