Zo. 6-8: Mississippi Burning in Cinema Gouda

Gouda – Afgelopen zondagavond was burgemeester Eberhard van der Laan te gast in het VPRO-programma Zomergasten, waarin hij bijna een miljoen Nederlanders ontroerde door zijn betrokkenheid. De film die hij hierbij aandraagt is Mississippi Burning; een film met een grote betekenis voor de Amsterdamse burgemeester. De film is echter niet vertoond op televisie, maar iedereen kan hem aanstaande zondag wel zien bij Cinema Gouda.

De rode draad van de avond was de betrokkenheid van Van der Laan, die hij illustreerde aan de hand van aantal ijzingwekkende fragmenten zoals uit Mississippi Burning: een film die volgens hem illustreert wat er gebeurt als mensen zich door angst voor alles wat anders is laten regeren, hun medemenselijkheid verliezen en anderen uitsluiten. Met dezelfde compassie vertelde hij over de donkere oorlogsjaren in ons land, waarin mensen werden verraden door hun landgenoten, maar er óók verzet was tegen de onderdrukkers. Volgens Eberhard gaat het allemaal om verbinding, een thema dat hij naar de huidige tijd doorvoerde en als een soort afscheidsboodschap bracht. “Laat Amsterdam de lieve stad blijven die het is.”

Film
Mississippi Burning is een thriller/dramafilm uit 1988 onder regie van Alan Parker. Het verhaal werd gebaseerd op een gebeurtenis uit 1964 waarbij mensenrechtenactivisten J.E. Chaney, Mickey Schwerner en Andrew Goodman vermoord werden in Mississippi.
Mississippi 1964, drie mensenrechten activisten worden op gruwelijke wijze vermoord. Reden genoeg voor onderzoek. Twee fbi agenten, de jonge Ward (Willem Dafoe) en de wat oudere, doorgewinterde Anderson (Gene Hackman), merken al snel dat ze niet welkom zijn in het stadje. Hoe meer bewijzen er naar boven komen, hoe meer huizen als ‘waarschuwing’ in brand worden gestoken.

Zondag 6 augustus 15:00 uur – Tickets €7,50 inclusief koffie/thee en wat lekkers.