Zo. 4-2: Een goed gesprek met Onno Blom over Jan Wolkers

Gouda – Onno Blom (1969) studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als literair redacteur bij dagblad Trouw en korte tijd als hoofdredacteur van Uitgeverij Prometheus Bert Bakker en adjunct-directeur van De Bezige Bij, is hij werkzaam als freelance journalist en literair criticus. Hij is de officiele Biograaf van Jan Wolkers en schreef de indrukwekkende biografie over deze beeldhouwer-schilder-schrijver: ‘Het litteken van de dood’, over het rebelse leven van een van de meest geliefde kunstenaars van Nederland. Op zondag 4 februari vertelt hij erover bij boekhandel Verkaaik.

Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit.

Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf. Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

Advertisements

Onno Blom wordt geinterviewd door Jan Hoogendoorn, fanatiek Wolkerslezer en liefhebber van de schilderkunst van Jan Wolkers en in stilte verliefd op het eiland waar Wolkers het laatste deel van zijn leven doorbracht.

Activiteit: Onno Blom over Jan Wolkers
Datum: Zondagmiddag 4 februari 2018
Tijd: van 14.00 tot 16.00 uur
Aanmelden via: info@boekhandelverkaaik.nl
Toegang: 12,50 euro (incl. consumptie) (op vertoon van de nieuwsbrief van boekhandel Verkaaik 10 euro)