Zo. 08-03: Kwetsbaarheid, een lezing met interview

Op zondag 8 maart om 15.00 uur organiseert de Federatie Gouda een lezing door schrijver Joris van Casteren met het thema ‘Kwetsbaarheid’ aan de hand van zijn boek ‘Moeders Lichaam’. Na de lezing is er een interview onder leiding van Ineke Verkaaik. De locatie is de Sint Joostkapel aan de Lage Gouwe 134 te Gouda, toegang voor leden is € 5 en niet-leden € 10.

In februari 2019 publiceert Van Casteren het boek Moeders lichaam over een wonderlijke
zaak. Piet van der Molen is een kinderloze vrijgezel die nooit heeft gewerkt en altijd thuis is blijven wonen, in het Zuid-Limburgse dorp Oirsbeek. Als moeder in de snikhete zomer van 2013 overlijdt, besluit Piet haar in huis te houden. Hij blijft gesprekken met haar voeren, zijn verdriet is groot. Tweeënhalf jaar later staan twee agenten bij hem op de stoep. De straat kijkt toe hoe mensen in witte pakken een gammele kist naar buiten takelen. In Moeders lichaam reconstrueert hij niet alleen nauwgezet Piets sinistere daad maar vooral ook diens moeilijke leven.

Hoewel de zaak Van der Molen als een uitwas kan worden beschouwd zijn er in het huidige Nederland veel mensen als Piet, die zich afwenden van de maatschappij die niet langer in hen geïnteresseerd lijkt te zijn. Van Casteren is in Amsterdam tevens actief als coördinator van de stichting Eenzame Uitvaart, die ervoor zorgt dat mensen die zonder nabestaanden (of met nabestaanden die zich van hen hebben afgekeerd) alsnog een waardige uitvaart krijgen. Hij zal het thema kwetsbaarheid ook vanuit dit perspectief belichten.

Advertisements

De Federatie Gouda is een geloofsgemeenschap die haar inspiratie vindt daar waar christendom, compassie en cultuur elkaar raken. Zij organiseert een uitgebreid aanbod aan lezingen en workshops onder de noemer ‘Federatie op locatie’, vaak in Het Inspiratiehuis. Tweewekelijks zijn er diensten in de sint Joostkapel. Kijk voor meer informatie op www.federatiegouda.nl.


08-03-2020 09:00