Zo.03-05: Strips op de Markt

Op zondag 3 mei 2015 wordt voor de negende keer het stripevenement Strips op de Markt georganiseerd. Onze hoofdgast van dit jaar is populaire kater Heinz, een creatie van het duo Rene Windig en Eddie de Jong. Rene Windig komt dit jaar naar Gouda. Zoals gebruikelijk treft u vertrouwde onderdelen aan zoals een tentoonstelling, signerende tekenaars, nieuwe stripuitgaven, een veiling, Gouds Stripbier en een reeks aan winkeliers, particuliere handelaren, striporganisaties en uitgeverijen. Traditiegetrouw vindt Strips op de Markt plaats tijdens de eerste koopzondag op 3 mei aanstaande. We zorgen dan weer voor een volle markt rondom het klassieke Goudse stadhuis.

Heinz

Eddie de Jong (1950) en René Windig (1951), beiden geboren in Amsterdam, zijn klasgenoten op het Amsterdamse Barlaeus-gymnasium, waarbij ze samen met drie klasgenoten het tekenaarscollectief De vijf Slijmerds vormen. In de klas tekenden ze een plaatje, om vervolgens de pagina door te geven aan een ander. Zo ontstonden pagina lange strips. Windig en De Jong mogen in 1974 zelfs enkele Donald Duck-verhalen tekenen en hanteren een eigen krachtige stijl. Al snel meldt het Amerikaanse Disney-concern zich en laat het koppel aan andere, minder interessante strips werken. De heren haken daarom af. Zij creëren hun eigen magazine Gezellig & Leuk. Ze timmeren op hun eigen manier succesvol aan de weg met een parodiestrip over Dick Bos (Dick Bosch) en de altijd terugkerende Oom Wim, een oubollige verhalenverteller. Het levert ze in 1984 een Stripschappenning op die ze meteen weer doorverkopen op de strip-3-daagse, omdat ze de terugreis naar Amsterdam moesten betalen!

In 1983 tekenen ze de strip Rockin’ Belly die verschijnt in Het Parool; Heinz maakt dan ook voor het eerst in de schaduw zijn opwachting. In 1987 neemt hij definitief de macht over en verschijnt hij dagelijks in de krant. Heinz wordt het grote succes en steeds meer kranten willen de strip plaatsen. Het resulteert in 1991 in de hoofdprijs, de Stripschapprijs. In fasen loopt de strip door tot 1999. Maar hoewel nieuwe avonturen vooralsnog niet verschijnen leeft Heinz nog volop. Plannen voor een avondvullende film, Heinz, the movie sluimeren al geruime tijd. Er verschijnen de laatste jaren weer stroken in Metro en nieuwe luxe en gebundelde uitgaven verschijnen in de stripwinkel.

Stripbier, Stripveiling en extra tentoonstelling

Ook de jaarlijkse Stripveiling met kavels voor jong en oud, arm en rijk maakt dit jaar weer onderdeel uit het van het programma. Aan de voorzijde van het stadhuis zullen halverwege de middag de kavels worden geveild. Dit jaar laten we weer een speciaal Gouds Stripbier brouwen. Deze keer zal onze hoofdgast Rene Windig de fles van een kenmerkend etiket voorzien. Een niet te missen item voor vaderdag voor zowel bier- als stripliefhebbers!

Behalve een tentoonstelling gewijd aan het werk van Windig en De Jong op de bovenverdieping van Café-restaurant De Zalm is bijzonder dit jaar de expo die Strips op de Markt inricht in de Sint Janskerk met een selectie van religieuze strips. Hiermee wordt een link gelegd naar de Goudse glazen, een glas-in-loodstrip over het Bijbelverhaal en tevens de langste strip ter wereld. Deze tentoonstelling wordt in samenwerking met het kerkbestuur open gesteld vanaf medio april en is waarschijnlijk geopend tijdens Strips op de markt op 3 mei.

Striptekenaars

We rekenen dit jaar op de aanwezigheid van zo’n 20 striptekenaars. Toegezegd hebben

Rene Windig (Heinz, Dick Bosch, Rockin’ Belly)
Peter Boersma (Cartoonist Goudse Post)
Charel Cambré (Jump, Streetkids, Amoras)
Dick Heins (Junior Suske en Wiske, 40 hours)
Eric Heuvel (Thema-strips oorlog / January Jones)
Robert van der Kroft (Sjors en Sjimmie, Claire)
Martin Lodewijk ovb (Agent 327)
Nico Schuurman (Grebbelinie, Tork – De onbekende planeet)
Kees Sparreboom (Boot & Van Dijk)
Stephan Timmers (Mountain Mike)
Alex Turk (Mevrouw de heks, Timo)
Hennie Vaessen (De slag om Arnhem)
Rik Willemen (A song called city)
Wasco (Wanda Scott, Tuitel en Phiwi)
Daar gaan zeker nog namen aan toe worden gevoegd. Houd nieuwe persberichten en de website in de gaten.

Standhouders

Voor onze deelnemende standhouders is het een geliefde beurs vanwege het openbare en – voor bezoekers – gratis toegankelijke karakter, de ruime stands, de schappelijke kraamhuur en bovenal de mogelijkheid om de auto direct achter de eigen stand te kunnen uitladen en parkeren. Als deelnemer hebben zich stripwinkels, uitgeverijen, particuliere handelaren en verenigingen aangemeld.

Regio-evenement

Strips op de Markt heeft inmiddels een standaard plaats op de strip- maar ook op de gemeentelijke agenda verovert. Op 3 mei worden strips en Gouda één. Door haar kleinschalige en openbaar toegankelijke karakter is het een beurs voor velen geworden. De harde kernverzamelaar vindt er een keur aan gezochte albums uit alle tijden maar ook de gewone stripliefhebber gaat er zijn of haar reguliere stripseries compleet kunnen maken. Doordat de beurs in het stadshart van Gouda rondom het eeuwenoude gotische stadhuis wordt gehouden, is het zelfs voor dagjesmensen en winkelende publiek aangenaam vertoeven. Het is daarom een kleine stap voor vele regionale omwonenden een goede reden om Gouda eens met een bezoekje te vereren.

Belangrijkste gegevens

Strips op de Markt

Stripevenement 3 mei 2015

10.00 uur tot 17.00 uur

Locatie op de markt in Gouda; kramen rondom het stadhuis

www.stripsopdemarkt.com

https://www.facebook.com/pages/Strips-Op-de-Markt/188540864567326?fref=ts

https://twitter.com/StripsopdeMarkt