Psalm Project Africa zingt in Nederland
Waarom zouden Afrikanen psalmen zingen op onze (westerse) melodieën, terwijl ze zelf zulke mooie muziek en ritmes hebben? Hoe dat klinkt is te horen tijdens een concert donderdag 9 juli om 20.00 uur in de Oostpoort in Gouda, toegang gratis.
De belangstelling in Nederland voor Sing Psalms, de eerste CD van het Psalm Project Africa, was groter en warmer dan verwacht. Nu, een jaar later, komt de tweede CD beschikbaar. Bovendien komen de (Afrikaanse) makers naar Nederland om te vertellen over dit mooie project. En om te zingen natuurlijk. In de eerste twee weken van juli zijn er concerten op verschillende plaatsen in Nederland.
Het zingen van psalmen is niet overal op de wereld een gewoonte voor christenen. Inge en Nico van den Berge werken sinds 2005 als zendelingen in Uganda. Ze kwamen erachter dat Afrikaanse christenen nauwelijks psalmen zingen en dat vonden ze jammer.
Inge: “Psalmen staan boordevol goede theologie en hebben een rijke inhoud. Elke emotie waar je als christen tijdens het leven mee te maken krijgt, wordt bezongen in de psalmen. Soms ben je blij, soms verdrietig, soms ben je teleurgesteld in God, soms kun je met Hem over muren springen. Het leven van christenen gaat niet altijd over rozen en dat mag terug te horen zijn in de liederen die we zingen.”
De belangrijkste reden dat psalmen in Afrika nauwelijks een rol spelen in het leven van christenen, is dat die liederen voornamelijk beschikbaar zijn op oude westerse melodieën. En met die statische ritmes heeft een beweeglijke Afrikaan niet veel op. Het zegt hem niets, omdat het niet aansluit bij zijn muzikale moedertaal.
Daarom zoekt het Psalm Project Africa naar Afrikaanse melodieën en ritmes voor psalmen. Dat is muziek die wel uit het hart van Afrika komt. In Nederland is steeds meer belangstelling voor de poging om in Afrika de boodschap uit te dragen dat psalmen thuishoren in de gemeentelijke samenzang.
Inge: “Ik zie het vaak voor mijn ogen gebeuren. Een ritme waar ik soms geen touw aan vast kan knopen, zet hier onmiddellijk tongen en lichamen in beweging. Mensen gaan klappen, glimlachen en zingen de tekst mee die op de projector staat. Als dat psalmteksten zijn, zijn dat dus teksten die regelrecht uit de Bijbel komen. Als christenen op die manier psalmteksten uit het hoofd leren, kunnen ze op die teksten terugvallen als het stormt in hun leven.”
Op de eerste CD Sing Psalms staan twintig psalmen die op Afrikaanse muziek zijn gezet. Op de tweede CD Sing Psalms 2 staan zeventien psalmen. Met de CD’s gaat het Psalm Project Africa naar kerken, Bijbelscholen en christelijke universiteiten in Oost-Afrika. Daar worden workshops en concerten gegeven in de hoop dat ook andere Afrikaanse christenen de waarde gaan inzien van het Bijbelboek Psalmen.
Het is de bedoeling dat er nog een aantal Afrikaanse psalm CD’s volgt. Toch gaat het bij het Psalm Project Africa niet in eerste instantie om het uitbrengen van CD’s. In Afrika zijn weinig mensen die muziek lezen. Liederen worden overgebracht op het gehoor. Het is dus noodzakelijk om psalmen op geluidsdragers te zetten als je wilt dat anderen ze leren.
Schema van onze optredens:
3 juli Sionskerk in Alphen aan de Rijn (avondvullend programma 20.00 – 22.00 uur)
4 juli Marekerk in Leiden (avondvullend programma 20.00 – 22.00 uur)
5 juli Noorderlichtdienst (in de Prinsekerk) in Rotterdam (medewerking aan de dienst die begint om 11.30 uur)
9 juli de Oostpoort in Gouda (avondvullend programma 20.00 – 22.00 uur)
10 juli Boezemkerk in Ridderkerk (avondvullend programma vanaf 20.00 uur)
11 juli Hoflaankerk in Rotterdam (avondvullend programma 20.00 – 22.00 uur)
12 juli Sint-Joriskerk in Amersfoort (uurtje na afloop van de ochtenddienst die begint om 09.30 uur)