Zelftests vliegen over de toonbank van Goudse apotheken

Gouda – Ze zijn inmiddels al twee weken beschikbaar voor iedereen die zichzelf wil checken: de coronazelftest. Met deze test kunnen mensen zelf thuis controleren of ze het coronavirus onder de leden hebben. De procedure: je neemt met een wattenstaafje een beetje neusslijm af. Het wattenstaafje gaat een paar seconden in de buffervloeistof, daarna in de testcassette en na ongeveer 15 minuten is duidelijk of je wel of niet besmet bent met het coronavirus. Kind kan de was doen? Wij vroegen na waar je de zelftests kunt kopen, wat ze kosten en wat je moet weten voor gebruik.

Doe-het-zelf
Wanneer moet of mag je een zelftest afnemen? Voor wie is de coronazelftest bedoeld? Apotheker Griet Ryheul van Apotheek Neumann (Lem Dulstraat): ‘De zelftesten zijn voor mensen die nog geen klachten hebben en toch willen weten of ze corona hebben. Als de test positief uitslaat, kan men direct in quarantaine en zich melden bij de GGD. Daarmee voorkomen we verdere verspreiding van het coronavirus. De zelftesten zijn NIET bedoeld om bij klachten te testen, of wanneer mensen in aanraking zijn geweest met een persoon die besmet is met corona. Dat geldt ook voor mensen die uit een risicogebied komen waar corona heerst.’ Wat moet je weten bij het gebruik van de test? Ryheul: ‘Omdat het gebruik van een zelftest vrij complex is, geven wij advies bij de verstrekking ervan. Uiteraard is de test ook voorzien van een duidelijke gebruiksaanwijzing.’

Overal te koop
Een rondje bellen leert dat je overal in Gouda zelftests kunt kopen: alle Goudse apotheken verkopen ze. De prijzen verschillen, dus we zetten graag de opties voor je op rij:

Advertisements

 

APOTHEEK ADRES PRIJS
Gouda Noord Willem en Marialaan 78 €9,-
Weijer Ronsseweg 1 €10,-
Neumann Lem Dulstraat 91 €10,-
BENU Grendel Constantijn Huygensstraat 121A €7,50
BENU Dunantsingel Dunantsingel 27 €7,50
Heerkens Willem Barentszlaan 24 €9,95
Rond Lekkenburg 4 €8,95
Goverwelle Middenmolenplein 1 €8,95

 

Drogisterij Kruidvat verkoopt, alleen in de winkels en dus niet online, zo lang de voorraad strekt, zelftests voor €5,- per stuk. Bij de Etos kun je de tests groot inkopen: met 25 stuks kan de hele familie getest worden voor €174,75. Dat komt neer op €7,- per test.

Als zoete broodjes
De apotheekmedewerkers reageren allemaal bevestigend op de vraag of er veel tests verkocht worden: bij de ene apotheek is de vraag nog groter dan bij de andere. Er is op dit moment onder Gouwenaars dus veel behoefte aan een extra mogelijkheid zich te verzekeren van een veilig bezoek aan oma, het werk of vrienden.

Niet even nauwkeurig
De tests die je koopt bij apotheek of drogist zijn antigeentests. Anders dan in de teststraat komt er geen laboratorium aan te pas om jezelf te testen op corona. Dat maakt de uitslag ook minder nauwkeurig: een apotheekmedewerker geeft aan dat de antigeentest voor ongeveer 80% zekerheid geeft.

Op dit moment hebben vier leveranciers toestemming een antigeen-sneltest op de Nederlandse markt te brengen. Het gaat om Roche, Biosynex, Acon Biotech en MP Biomedicals.

16-04-2021 08:00