Za. 9-9: Aandacht voor Joodse herinneringsplaquette

Gouda – De Vrije Evangelische Gemeente aan de Turfmarkt 23, schenkt op Open Monumentendag (zaterdag 9 september van 9.30 tot 16.30 uur) bijzondere aandacht aan de onthulling van de Joodse herinneringsplaquette, precies op die dag twintig jaar geleden.

De plaquette werd geplaatst op de deur van de kerk. Deze werd ontworpen en vervaardigd door de Joodse kunstenaar Ralph Prins. Hij liet zich inspireren door het historische wapen van de stad Gouda met de zes sterren. De zesde ster, in de vorm van een Davidsster, is apart geplaatst van de vijf andere sterren. Dit symboliseert de leegte die ontstaan is, na het verdwijnen van de Joodse gemeenschap uit de stad Gouda na de oorlog.

Er zal een video verslag worden getoond van deze onthullingsceremonie met daarin onder andere rabbijn Jacobs. Ook vertelt de heer Izaak Cohen over zijn leven als jonge Joodse jongen in de Goudse oologsjaren. Daarnaast worden er foto’s getoond die zijn gemaakt door Ralph Prins tijdens het maken van de plaquette.

Tevens wordt er informatie gepresenteerd over de Gouds- Joodse gemeenschap van vroeger en over de historie van de kerkelijke gemeente die nu eigenaar is van de kerk, de Vrije Evangelische Gemeente in Gouda.