Za. 5-8: Zomerexpo in Kunstuitleen Gouda

Gouda – Dit jaar wordt de oprichting van ‘De Stijl’ herdacht met tal van tentoonstellingen over deze invloedrijke stroming. Ook Kunstuitleen Gouda wil met kunstwerken uit de eigen collectie laten zien dat 100 jaar na de oprichting de invloed van ‘De Stijl’ nog steeds zichtbaar is. Het grote verschil is echter dat kunstenaars van nu de eenvoud en abstractie vaak met een ander doel toepassen. Van 5 augustus t/m 28 augustus worden in de zomerexpo kunstwerken ten toon gesteld van onder andere Karel Appel, Jan Baas, Jan Cremer, Dick Donker, Marcel Hinze, Cyril Lixenberg, Sam Middleton, Herman van Tongeren, Hans Visser en Johan van Zutphen.

In 1917 werd kunstenaarsstroming ‘De Stijl’ opgericht. De leden waren beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten die zochten naar een synthese tussen kunst en leven. In hun filosofie over de ideale samenleving, hoorde een nieuwe abstracte vormentaal. Zowel in de schilderkunst als in de architectuur werd gestreefd naar eenvoud en abstractie, die vorm kregen in lijnen, vlakken en kleuren. Het ging dan met name om de primaire kleuren rood, blauw en geel, ondersteund door wit, grijs en zwart. Beeldend kunstenaar Piet Mondriaan en architect, ontwerper en graficus Gerrit Rietveld zijn twee van de bekendste leden.
Kunstuitleen Gouda Regio ligt aan de Blekerssingel 40 in Gouda en is open op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur, donderdag van 13.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Aan de achterzijde van het pand (Boelekade) kan men op eigen terrein parkeren. Voor meer en andere informatie kan men bellen (0182-522746) of kijken op de website www.kunstuitleengouda.nl.