Za.27-02: Unieke voorstelling op de planken in het Evertshuis

Vier keer eerder traden ze op: negen Syrische vluchtelingen die samen de groep Fada Theatre vormen. Alle keren lieten ze een uitverkochte zaal achter met bezoekers die zochten naar woorden om te vertellen wat ze hadden gezien. De voorstelling maakt indruk, emotioneert en laat de bezoeker niet zomaar los. Het Evertshuis ontvangt Fada Theatre op zaterdag 27 februari.

‘Talent op de vlucht’ is een bijzondere voorstelling waarin de dramatische verhalen van negen Syrische vluchtelingen worden verteld. De spelers, zeven amateur-acteurs en twee professionals uit Syrië, leven samen met meer dan 1100 anderen in de noodopvang in de gevangenis van Alphen aan den Rijn. In die opvang, het AZC, heeft elk mens zijn eigen verhaal. Negen daarvan zijn verwerkt in de voorstelling ‘Talent op de vlucht’. De monologen zijn in het Arabisch. Maar dankzij het intensieve spel van de acteurs, komen de dramatische scènes onontkoombaar tot leven.

Verhalen uit Syrië
De scènes uit de voorstelling geven een beeld van de ruwe werkelijkheid in Syrië. Een land waar het verboden is om te voetballen, en waar twee jonge geliefden elkaar kwijtraken omdat de één moslim en de ander christen is. Hartverscheurende verhalen, die verteld moeten worden, vond een van de acteurs. Voor zijn vlucht naar Europa werkte Ahmad al-Herafi als professioneel theatermaker in Syrië. In Turkije ontmoette hij zijn Syrische collega Ramez Bashir, en samen reisden zij verder naar Nederland, waar zij belandden in de noodopvang in Alphen aan den Rijn, met nog ruim duizend personen. De verhalen van hun medebewoners in de noodopvang verwerkten ze samen tot een voorstelling. Zeven amateur-acteurs sloten zich bij hen aan en het gezelschap was geboren. Ze speelden hun verhaal binnen de muren van de gevangenis, waar de noodopvang in Alphen aan den Rijn is gevestigd.

‘Talent op de vlucht’ is op zaterdag 27 februari te zien in het Evertshuis, Julianastraat 4 in Bodegraven. De voorstelling duurt drie kwartier. Na afloop lichten de acteurs met behulp van een tolk de verhalen toe en kan het publiek vragen stellen. De middagvoorstelling begint om 16.00 uur en de avondvoorstelling start om 20.30 uur. Kaarten kosten € 8,50 en kunnen worden gereserveerd via www.evertshuis.nl of aan de theaterkassa, 0172-618484.