Za. 26-8: Vijfde Straatmuzikantenfestival in Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn – Zaterdag 26 augustus organiseert De Alphense Talkshow voor de vijfde keer haar jaarlijkse straatmuzikantenfestival. Vanaf 12.00 uur wordt er op verschillende plaatsen in het centrum muziek ten gehore gebracht door artiesten, die uit heel Nederland speciaal daarvoor naar Alphen aan den Rijn komen. In de winkelcentra Herenhof en Ridderhof beginnen de optredens al om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een grote finale om 16.00 uur op het Rijnplein, waarbij ook de prijzen worden uitgereikt.

Onder de meer dan twintig deelnemers bevinden zich singer-songwriters, zoals de Alphense Crazy Daisy en kleine groepen, zoals het Alphense Duo Refined, dat wordt gevormd door Carmen Olierook en Sjoerd van Steijn. Daarnaast komen er ook hele zanggroepen zoals Komopjuh! Uit Leiderdorp. De muziekstijlen variëren tijdens het festival van Jazz, Keltische traditionals, pop, rock tot het Nederlandse lied.
Het Straatmuzikantenfestival wordt helemaal gedraaid door vrijwilligers, de kosten van het festival worden gedekt door sponsors. “Het is ieder jaar weer een uitdaging om het festival ook financieel helemaal rond te krijgen ”aldus de voorzitter van DAT, Gerrit Willems, “Gelukkig zijn er ook dit jaar weer voldoende ondernemers bereid om dit initiatief te ondersteunen, waardoor wij de artiesten gastvrij in Alphen kunnen ontvangen.” Voor de deelnemende artiesten zijn er ook dit jaar weer mooie prijzen te winnen. De hoofdprijs is de Flierefluiter, een beeld dat jaarlijks hiervoor wordt vervaardigd door de kunstenares Gea Zwart. De poster voor het festival is dit jaar ontworpen door de talentvolle jonge Alphense ontwerpster, Ylva Rombouts.
Wie er met de verschillende prijzen naar huis gaan wordt bepaald door een vakjury, de publieksprijs wordt bepaald door een stemming onder de belangstellenden.
De artiesten spelen niet de hele dag op dezelfde plek, maar zullen op verschillende plaatsen te vinden en te horen zijn. Publiek dat zeker niets wil missen van het festival, kan daarvoor een routekaartje ophalen bij de stand van De Alphense Talkshow op het Rijnplein. Daar is ook meer informatie te krijgen over de Talkshow zelf. De rest van het jaar houdt deze groep zich namelijk bezig met het organiseren van maandelijkse discussie- en informatiebijeenkomsten over diverse zaken die in de gemeente spelen. Dat een muziekfestival en een discussiemiddag niet zo ver uit elkaar hoeven te liggen weten de regelmatige bezoekers van deze Talkshows, want tijdens zaterdagmiddagen is er altijd live muziek.