Za.25-06: Goudse Stroopwafeldag

Net als de Goudse kaas wordt ook de Goudse stroopwafel veel nagemaakt in binnen- en buitenland. Toch is de stroopwafel een echte Goudse uitvinding. De lekkerste stroopwafels en –koeken werden en worden nog steeds dagelijks hier in Gouda vers gebakken door de verschillende stroopwafel- en stroopkoekenbakkers. Op zaterdag 25 juni staat Gouda daarom weer helemaal in het teken van de beroemde Goudse stroopwafel, tijdens de Goudse Stroopwafeldag.

In de hele stad is er die dag stroopwafelbeleving en de stad zal als vanouds ruiken naar stroopwafels. De wafelbakkers bakken deze dag Achter de Waag op de ambachtelijke manier grote stroopwafels, die de kinderen mooi kunnen versieren. De stadsdichter Hanneke Leroux presenteert het stroopwafelgedicht. In de verschillende aanloopstraten naar de Markt staan stroopwafelbakkers verse wafels te bakken. De Gownie wordt geintroduceerd. Een nieuwe Goudse brownie, geinspireerd door de stroopwafel, van Brownies & Downies in de Korte Tiendeweg, dat later die week officieel de deuren opent. In de Tiendeweg en bij de Turfmarkt/Kleiweg zijn spelletjes voor de kinderen en in de Groenendaal vindt stroopwafel culinair plaats, waarbij allerlei recepten met stroopwafels bij de verschillende winkels geproeft kunnen worden. Op verschillende plekken worden wafels uitgedeeld, o.a. bij de Nieuwe Markt Passage door een stroopwafel tafeldame.

Een heerlijk dagje uit in de Goudse binnenstad als begin van de Zomervakantie, wat nog wordt geillustreerd door de Ibiza lounge. Een feestelijk zomerfestijn in de Kleiwegstraat tijdens de stroopwafeldag, waar je kunt genieten van zonnige klanken en zomerse sferen.

Advertisements

’s Avonds vindt de finale van de dag plaats in StudioGonz aan de Turfsingel, waar de onvolprezen Amazing Stroopwafels de feestelijke stroopwafeldag muzikaal afsluiten. Bij verschillende stroopwafelbakkers en straten zijn vrijkaartjes te winnen voor dit concert. Een dag vol stroopwafelbeleving en stroopwafelgeur in de mooie historische binnenstad van Gouda. Iedereen heeft wel herinneringen of een gevoel bij de Goudse stroopwafel en vaak ook een voorkeur voor één van de verschillende varianten. Verhalen en belevenissen rond de stroopwafel kun je vinden en delen op de Facebookpagina ‘De Goudse Stroopwafel’, een pagina van de ondernemers binnenstad. Het evenement wordt georganiseerd door de gezamelijke stroopwafelbakkers i.s.m. de ondernemers binnenstad en StudioGonz.