Zaterdag 22 november as. organiseert de bewonersvereniging Twaalfhoeven, specifiek de werkgroep Leefomgeving een schoonmaakactie. De Twaalfhoeven is de groenste wijk van Gouda en die positie behouden we graag. Het thema zal zijn: Maak je buurt mooi! Wethouder Laura Werger zal het ‘startschot’ geven.
De bewoners schonen de Twaalf Hoeven met elkaar op. Zij verzamelen zwerfvuil en harken de langzaam verteerbare bladeren van de vele platanen in de buurt bijeen. Tevens worden er 800 biologische bloembollen van Odin gepoot, waarmee de buurt in het voorjaar weer een mooie en kleurrijke aanblik zal worden gegeven. Met deze honderden krokusbollen wordt een bij-vriendelijke woonwijk gerealiseerd. Zo helpen deze bewoners ook mee aan een gezonde bijenstand voor de toekomst.
Om 9.30 uur wordt gestart bij de Eetbare Buurttuin aan het begin van de Ida Hoeve. Hier staat de koffie klaar. De werkgroep Leefomgeving geeft een korte toelichting op de activiteit. Vervolgens zal wethouder Laura Werger de biologische bloembollen overhandigen aan een jonge hoevenbewoner en hiermee de activiteit een aftrap geven. Voor iedere hoeve (12 straten in totaal) ligt een pakketje klaar met o.a. bezem, kruiwagen, vuilniszakken en vuilnisknijpers waarmee men gezamenlijk een straat kan schoonmaken.
OBS ’t Vlot, de jenaplanschool in de buurt, heeft deze actie volledig omarmt en een oproep gedaan aan leerlingen en hun ouders om op deze dag ook het schoolplein en de omgeving een poetsbeurt te geven. Zij zullen de harde werkers op het schoolplein verassen met een lekkere kop warme chocolademelk. Er schijnt enthousiast aan deze oproep gehoor te worden gegeven.
Na de schoonmaakactie poten we met elkaar de bloembollen in het openbaar groen. Rond 13.00 uur ronden wij af en worden er pannenkoeken gebakken en soep gekookt op een driepoot in de Eetbare Buurttuin.
Deze actie “Maak je buurt mooi” is mede mogelijk gemaakt door Estafette Odin BV, Gemeente Gouda, Cyclus, Promen, wijkteam Plaswijck en OBS Het Vlot. Dit is een belangrijke activiteit met het oog op de sociale cohesie, een prettige leefomgeving en burgerparticipatie in het groen en voor de biodiversiteit.