Za.21-11: Wereldpremière bij het Gouds Symfonie Orkest

Op zaterdagmiddag 21 november speelt het Gouds Symfonie Orkest zijn voorjaarsconcert in De Veste in Bloemendaal. Onder leiding van de vaste dirigent Aad van der Velde worden drie werken uitgevoerd: de ouverture ‘Die Entführung aus dem Serail’ en een bewerking van het dubbelconcert KV 242, beide van Mozart, en de symfonie nr. 103 (‘met de paukenroffel’) van Haydn. Solist is de pianist Joop Albracht.

Het pianoconcert is opmerkelijk. Mozart schreef het voor drie piano’s en orkest en bewerkte het later tot een concert voor twee piano’s, dat hij heeft uitgevoerd met zijn zus Nannerl. In Nederland is het onlangs ook door twee familieleden gespeeld: de broers Arthur en Lucas Jussen met het Concertgebouworkest; op 2 november waren zij te gast in De Wereld Draait Door. Joop Albracht heeft dubbelconcert bewerkt voor één piano en orkest en houdt dat ten doop in De Veste, waarmee Gouda dus een wereldpremière heeft. Zelf zegt hij erover: ‘In de versies van Mozart stelen de piano’s de show en hangt het orkest er maar een beetje bij, in mijn bewerking zijn piano en orkest meer met elkaar in evenwicht.’

Het concert vindt plaats op zaterdagmiddag 21 november om 15.30 uur in De Veste, Ridder van Catsweg 300 in Gouda. Kaarten € 12,-, jongeren tot 18 jaar en donateurs € 9,-. Telefonisch bestellen: 06-30528132. Info: www.gouds-symfonie-orkest.nl.

Advertisements