Za.21-03: Benefietconcert voor Verzetsmuseum in de Sint-Janskerk

Verzetsmuseum Zuid-Holland viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Dat doet het met het organiseren van een benefietconcert op 21 maart in de Sint-Janskerk te Gouda. Daaraan werkt de Marinierskapel der Koninklijke Marine belangeloos mee. Ook de Sint-Janskerk stelt haar unieke locatie met de prachtige gebrandschilderde ramen gratis ter beschikking. Als het publiek dan ook nog eens massaal gaat toestromen wordt het Goudse museum voor een tijdje financieel geholpen. Want daar gaat het ook een beetje om.

 

‘Het is niet alleen een feestje dat we vieren, maar ook een mooie gelegenheid om aan inkomsten te komen,’ zegt directeur Arjen van Wijngaarden. Het museum blijkt na het wegvallen van belangrijke subsidies aan een ‘financiële heroriëntatie’ toe te zijn. Ogenschijnlijk verzekerde inkomsten zijn verdwenen en het museum moet nu naarstig op zoek gaan naar nieuwe geldbronnen.  ‘Het voortbestaan van het museum hangt natuurlijk niet af van een eenmalig benefietconcert. Daarvoor hebben we meer structurele inkomsten nodig. Het werven van nieuwe vrienden van het Verzetsmuseum Zuid-Holland is dan ook de rode draad door onze activiteiten van de laatste maanden. Als we nu veel vrienden aan ons weten te binden die jaarlijks een waardevol bedrag doneren, dan is een constante inkomstenstroom in elk geval gegarandeerd’. Daarnaast richt het museum zich ook op het bedrijfsleven om samenwerkingsverbanden aan te gaan waarbij alle partijen iets te winnen hebben.

 

Het museum is dertig jaar geleden ontstaan vanuit een initiatief van het Goudse 5 mei-comité. Gedurende het bestaan is de aandacht verlegd van de Tweede Wereldoorlog naar de mensenrechten. ‘Het is nooit de bedoeling geweest om een museum te zijn voor de Tweede Wereldoorlog. Het ging ons altijd om de gevolgen van die oorlog onder de aandacht te brengen. Wat mensen elkaar aandoen, de littekens die ontstaan. In feite ging het ons altijd al om de mensen. Nu bijvoorbeeld leggen we het accent op verdraagzaamheid.’ Maar als het niet alleen om de oorlog gaat, moeten er ook andere zaken worden getoond’. ‘Dat doen we dus ook. Met het Tribunaal bijvoorbeeld, de Digitale Leskist en de lezingen. Educatie is voor ons heel belangrijk. Klassen schoolkinderen komen hier langs en we bezoeken zelf ook de scholen! We stimuleren de jeugd tot nadenken over dilemma’s en menselijke waarden.’

‘Kijk, iedereen prijst natuurlijk zijn eigen waar aan. Maar niemand kan ontkennen dat waar wij op ons op richten, namelijk verdraagzaamheid, een universele waarde  is. Verdraagzaamheid is van wezenlijk belang. En dan zou het jammer zijn dat zo’n instituut dreigt te verdwijnen.’

 

Dat is dus een reden voor het houden van een benefietconcert. Het bestaan van Verzetsmuseum Zuid-Holland staat op het spel. Dan is het mooi dat de Marinierskapel komt helpen. Ook dat de Stichting Goudse Sint-Jan de kerk ter beschikking stelt. Nu de mensen nog!

benefietconcertverzetsmusuemstjan