Za. 17-11: Intocht Sinterklaas in Gouda

Zaterdag 17 november is het weer zo ver: de aankomst van Sinterklaas en zijn Pieten in de binnenstad van Gouda. Dat vieren we traditiegetrouw met de grootste intocht van het Groene Hart. Nieuw dit jaar zijn de speciale danspieten die de intocht laten swingen, en een speciaal Gouds sinterklaaslied. Ook heeft Sinterklaas in de weken na de intocht een nieuwe slaapplaats, midden in de Goudse binnenstad.

Zaterdag de 17e begint het feest ’s ochtends al met de boottocht over de Turfsingel en de Kattensingel. Langs de kant is er genoeg te beleven, met onder meer een muziekkorps bij de Herpstraat. Om 10.15 uur meert de stoomboot aan bij het Regentesseplantsoen, ter hoogte van de Herpstraat. Vanaf 11.00 uur vervolgt de Sint op Americo zijn route via de Kleiweg door de rest van de binnenstad. Naast tal van koetsen, paarden en meer dan 100 pieten, rijdt er ook een oude brandweerauto mee, met echte brandweer Pieten. Ook de bekende Disco-Piet is dit jaar weer van de partij. Nieuw is dat hij wordt vergezeld door speciale danspieten, die onder meer dansen op een nieuw Gouds sinterklaaslied. Rond 12.30 uur bereiken de Sint en zijn Pieten het oude Stadhuis, waar ze worden ontvangen door de Burgemeester.

Glutenvrije-Pieten

Na het succes van vorig jaar, lopen er tijdens de intocht ook weer Pieten rond met gluten- en lactosevrije pepernoten, speciaal voor kinderen met een gluten/lactose-allergie. De Glutenvrije-Pieten zijn makkelijk te herkennen aan het groene pietenpak dat ze dragen.

Advertisements
Knuffel-Piet

Toch is er één Piet die dit jaar wat verdrietig is: Knuffel-Piet. Hij is namelijk z’n knuffelbeer kwijt, en vraagt alle kinderen in Gouda tijdens de intocht mee te zoeken. Hij mist z’n beer en kan er niet van slapen. Zal Knuffel-Piet zijn knuffelbeer tijdens de intocht vinden? Dat zal blijken aan het einde van de intocht, op het bordes bij de burgemeester.

Activiteiten

Ook al is de intocht daarna afgelopen, het blijft leuk in de Goudse binnenstad. Er zijn namelijk weer tal van activiteiten voor kinderen. Van daklopen tot bootje varen, en van pakjes stapelen tot pepernoot gooien: het kan allemaal zaterdag de 17e vanaf 12.30 uur in de binnenstad. Wie alles volbrengt, krijgt een Pietendiploma en mag zich aan het einde van de dag een echte Piet noemen. In de middag neemt Sinterklaas een kijkje bij de activiteiten.

Het Huis van Sinterklaas

Ook in de weken na de intocht is de Sint nog vaak in Gouda te vinden. Hij heeft in ieder geval een nieuwe verblijfplaats: Museum Gouda wordt deze weken omgedoopt tot het Huis van Sinterklaas. Met een speciale tentoonstelling rond speelgoed van vroeger leren bezoekers op interactieve wijze van alles over de geschiedenis van speelgoed en Sinterklaas. Zou de beer van Knuffel-Piet misschien daar terecht zijn gekomen?

Zoektocht naar letters

En het houdt niet op: op zaterdag 24 november is er weer van alles te doen. De binnenstad is deze dag namelijk het decor van een zoektocht naar letters. Die zijn verstopt in de etalages van de Goudse ondernemers. Samen vormen de letters de naam van Knuffel-Piet’s beer. Want, hoe heet die eigenlijk? Als kinderen alle letters hebben verzameld, mogen ze met de naam gratis bij Sinterklaas op bezoek in het museum.

Genoeg Sinterklaas dus in Gouda dit jaar. “Ik hoop alle kinderen van Gouda te zien de komende weken”, aldus Sinterklaas vanaf de stoomboot op weg naar Gouda. Het hele programma, inclusief het nieuwe Goudse sinterklaaslied en het verhaal van Knuffel-Piet zijn te vinden op www.sinterklaasgouda.nl en op Facebook.

Uw evenement ook op de nieuwssite GoudaFM en deGouda App?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl

17-11-2018 09:00