Za. 17-09: 32 teams fietsen 400 km op de tandem voor onderzoek naar Alzheimer

In het weekend van 17 en 18 september 2016 is de vijfde editie van de sponsortocht 2bike4alzheimer. Maar liefst 32 teams fietsen in 24 uur een route van 400 kilometer. De deelnemers zijn zelf geen alzheimerpatiënt, maar sportievelingen die in actie komen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. De actie is een volledig vrijwilligersinitiatief, met ondersteuning van Alzheimer Nederland.

Bijna iedereen kent wel iemand die lijdt aan een vorm van dementie, maar te weinig mensen kennen de impact van de ziekte. Vandaar dat Stichting 2bike4alzheimer in 2012, in nauwe samenwerking met Alzheimer Nederland, startte met haar fondswervingsactie. De opbrengst komt volledig ten goede aan onderzoek naar alzheimer. De actie bracht de afgelopen jaren in totaal een bedrag van  € 300.000,- op! Medeorganisator Gerda van Ginneken is trots op dit resultaat: “Dat smaakt naar meer! In 2015 is er gefietst voor onderzoek naar een betere diagnose. Dit jaar gaat de opbrengst voor onderzoek naar Semantische Dementie (taaldementie).” Van Ginneken licht toe: “Personen die lijden aan deze vorm van dementie verliezen het verband tussen het woord en de betekenis van het woord. De omschrijving, ‘groot dier met een slurf’ leidt niet meer tot het woord ‘olifant’. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus Alzheimercentrum zuidwest Nederland.”

De deelnemers fietsen 24 uur in estafette een route van 400 km
De start is op zaterdag 17 september op het plein voor het Bosbad aan de Barchman Wuytierslaan 232 in Amersfoort. Vanaf 10.00 uur vertrekken er elk half uur groepen tandems en fietsen de 400 km lange estafettetocht. Voor de ‘thuisblijvers’ is er een randprogramma met muziek en workshops. Van Ginneken: “Daarnaast zijn wij heel blij met de komst van Erik Scherder. Hij is als ‘beweegprofessor’ een bekende gast bij DWDD en weet heel humoristisch te vertellen over de werking van het brein en het belang van bewegen. Kaarten voor zijn lezing zijn te koop bij www.eventim.nl. Uiteraard is de hele opbrengst voor 2bike4alzheimer.”

De deelnemende teams worden op zondag tussen 12.00 en 14.00 uur terugverwacht. Ook daar bouwt de organisatie een feestje omheen.

Het is een prachtig gezicht om zoveel tandem- en fietsduo’s te zien rijden!
Iedereen is dan ook van harte welkom om een kijkje te komen nemen en de teams aan te moedigen langs de route en bij het Bosbad.

Op www.2bike4alzheimer.nl staat uitgebreide informatie over dit evenement.