Za.16-07: PAUL DAELMANS IN MUSEUM GOUDA

Van 16 juli t/m 5 september 2016 exposeert de Goudse kunstenaar Paul Daelmans (1953) in de kleine zaal in Museum Gouda. Deze expositie met tekeningen, schilderijen en houtconstructies betreft werk uit de periode begin jaren 80 tot aan het heden. De natuur vormt daarbij steeds zijn voornaamste inspiratiebron.

Daelmans begon met houtskool kleine, landschappelijke paradijsjes op papier. Daarna ging hij steeds abstracter en verfijnder werken. Dit leidde o.a. tot het maken van miniaturen in de vorm van heel fijn uitgewerkte pentekeningen. Eind jaren ‘90 kreeg zijn werk een meer verhalend karakter; er ontstonden nu ook topografische kaarten, mensen, vogels en andere wezens. Paul Daelmans probeert daarmee zijn ideale wereld uit te beelden.

Bij deze expositie verschijnt een vouwblad met een tekst van Jan-Pieter van de Bos, collega-kunstenaar en eertijds oprichter van het Museum de Verborgen Tijd, Gouda.

Advertisements

Paul Daelmans over zijn eigen werk: “Ik transformeerde mijn directe landschappelijke omgeving met houtskool op papier tot persoonlijke paradijsjes op een impressionistische manier. Nadien ben ik in deze tekenstijl steeds meer abstract gaan werken. Die abstractie kreeg een fijne structuur, vaak in de vorm van lijnen, grillig met stip-achtige vlekken, die uiteindelijk harmoniëren tot een organisch geheel….. Ik heb tot op de dag van vandaag steeds de behoefte om een voor mij ideale wereld uit te beelden”, aldus Paul Daelmans over zijn eigen werk.

Jan-Pieter van den Bos in 2016 over Daelmans: “Het werk van Paul Daelmans leert ons dat de ervaring van de kunstenaar niet binnen de omgrenzingen van gedachten en woorden geborgen kan worden. Een beeldend kunstenaar die het beste denkt, wanneer niets van de dingen hem stoort. Niet het gehoor, niet het zicht, geen pijn, geen verdriet, geen vreugde, maar wanneer hij alleen is en op zichzelf, en zo naar de waarheid reikt. Een kunst zwijgend waargemaakt”.