Za. 15-10: Zotte Zaterdag: middeleeuws festival in Gouda

Wie 15 oktober het historische centrum van Gouda bezoekt, stapt terug in de tijd van de pestdokters, narren en troubadours. Het is weer Zotte Zaterdag! Een dag waarop de hele binnenstad gehuld is in middeleeuwse sferen, en er van alles te beleven is voor jong en oud.

Met een knipoog naar zijn ‘Lof der Zotheid’ herdenkt Gouda op Zotte Zaterdag Erasmus; de briljante en geestige geleerde die in de middeleeuwen in Gouda naar school ging. Handboogschieten, varen op een trekschuit, schrijven met een ganzenveer. Demonstraties zwaardvechten en schilderen met eitempera. Een middeleeuwse ambachtenmarkt. Workshops middeleeuwse dans en muziek, rondleidingen en concerten: het is maar een greep uit het programma.

Zotte Intocht
Al vanaf ’s morgens vroeg kunt u boodschappen doen in middeleeuwse stijl, de Erasmus Audio Trail lopen en een expositie bezichtigen. Het stralende middelpunt van de dag is het Oude Stadhuys op de Markt, waar de activiteiten om 12.00 uur worden afgetrapt met een Zotte Intocht. Een bonte stoet van middeleeuwse figuren en muzikanten die als een slinger door het centrum loopt, vooropgegaan door niemand minder dan de jonge Erasmus op zijn ezeltje. Het naastgelegen Art Legi vormt het Erasmus-bolwerk, met films, reconstructies, opgravingen en natuurlijk dichtkunst.

Advertisements

De activiteiten gaan door tot 16.30 uur, maar ’s avonds kunt u nog middeleeuws eten en een lezing bijwonen. Het festival is gratis toegankelijk voor iedereen, en ook de meeste activiteiten zijn gratis. Het complete programma staat op www.welkomingouda.nl.