Za. 15-06: De Museumhavendagen Gouda

Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni vinden weer de Goudse Museumhavendagen plaats. In de prachtige Museumhaven bij de Bogen, thuishaven voor historische bedrijfsvaartuigen, kunnen bezoekers kennis maken met de bewoners van de Museumhaven, de vele bezoekende schepen bewonderen, kijken naar ambachtslieden die bijna vergeten beroepen demonstreren, theatervaren, meezingen met de shantykoren en nog veel meer.

Iedereen is welkom, ook voor activiteiten voor de kinderen is gezorgd, de toegang is gratis.

Op vrijdag 14 juni is van 19.15 tot 23.00 uur het shantycafé. Kom in de stemming door onder het genot van een lekker biertje van het IJsselhuis mee te zingen en deinen met de zeemansliedjes.

Advertisements

Zaterdag 15 juni gaan om 11 uur de trossen los! Bezoekers wandelen door de Museumhaven, waar de bewoners graag meer vertellen over hun bijzondere schepen. Ook de bezoekende schepen hebben allemaal een eigen verhaal. Er zijn zalmschouwen (mocht iemand trek krijgen: ze verkopen zelfgerookte vis…), er is de mogelijkheid aan boord te gaan op de sleepboot Alphecca uit 1913, het duik- en bergingsvaartuig RV 29 en de luxemotor Nooit Zonder Gods Zegen. Maar er zijn veel meer bedrijfsvaartuigen te bekijken: sleepboten, een parlevinker, beurtschepen, een wad- en sontvaarder, een Friese klipper, een schokker en verschillende types zeilschepen.

Natuurlijk monstert iedereen aan op de Jacob. Die vaart namelijk langs verschillende schepen waar sketches worden opgevoerd, geschreven door de bekende Goudse regisseur Peter Meijer.

En wie weet nog wat een taander doet, en wat schiemanswerk is? Na vandaag alle bezoekers, want deze ambachten worden op de kade gedemonstreerd. Ook is er een smid, een zeilmaker, en ziet men wat mastkloten, fitten en touwslaan precies inhoudt.

Voor de kinderen is er een poppenkast en een speurtocht, en zij kunnen een nautisch knutselwerkje maken. Intussen zingen shantykoren West Zuidwest, het Goudse Viswijvenkoor, Shantycrew Buitenboord, Dulle Griet, LocTup Together en Rumor di Mare op verschillende locaties in de Museumhaven en schenkt Herman van het IJsselhuis lekkere drankjes.

Ook het optreden van de 4 Tuoze Matroze, van 19.00 tot 23.00 uur, zal een hoogtepunt zijn.

Op zondag 16 juni treedt om 13.00 uur de Gouwe Bigband op. Dan begint ook de

Schependans, een bijzonder spektakel waarbij de vaartuigen zonder hulp van de motor door het water bewegen. De hele middag is er tenslotte het 4e IJssel & Gouwe Bierfestival in Museumhavencafé ‘t IJsselhuis, waarbij DJ Hennie van Muziek Trafic voor de muzikale omlijsting zorgt.

We heten iedereen van harte welkom op de Goudse Museumhavendagen!

15-06-2019 09:00