Za. 15-04: Demonstratie 17e-eeuwse schildertechniek in Woerden

Woerden – Ogenschijnlijk draait ze haar hand niet om voor een tafereel in de stijl van Jeroen Bosch, maar in werkelijkheid is het een tijdrovend proces. Natascha Göbel (1971 Zwolle; RUG, Academie Rensveld) beheerst de klassieke schilderkunst zoals deze in de 17e-eeuw ontstaan is . Vanuit een monochrome onderschildering werk ze in vele transparante lagen naar een rijk, levendig en gedetailleerd eindresultaat. Natascha demonstreert zaterdag 15 april 2017 tussen 13 en 17 uur bij Galerie Van Slagmaat welke techniek dat vraagt en ze toont verschillende stadia van haar werk op panelen.

De schilderijen van Natascha Göbel bestaan vaak letterlijk en figuurlijk uit meerdere lagen. Gegrepen door schilderijen uit de Gouden Eeuw, heeft zij zich dit prachtige ambachtelijk vak eigen gemaakt. Een selectie van Natascha’s werk is tot en met 29 april aanstaande te zien bij Galerie Van Slagmaat in Woerden. De expositie bevat hedendaags werk dat nauwe verwantschap heeft met Jeroen Bosch, maar ook prachtige bloem- en schelpstillevens.

Haar ‘masterpiece’ is het drieluik ‘Het Leven’, dat Natascha maakte ter gelegenheid van het 500ste sterfjaar van Jeroen Bosch. Gesloten toont het drieluik in grisaille het ontstaan van leven en de liefdevolle wereld-moeders die ons vanaf het eerste moment omarmen. Na openen ontvouwt zich een explosie van kleur, zoals gebruikelijk bij drieluiken in de 15e en 16e eeuw. Via de tegenstellingen tussen arm en rijk en oorlogsvoering eindigt het schilderij met de ondergang van de mensheid. Als kijker ontkom je niet aan het willen begrijpen van het schilderij. Het is intiem en het prikkelt.

Advertisements

Galerie Van Slagmaat, Leidsestraatweg 36 in Woerden, is geopend op vrij- en zaterdag van 10-17 uur en op afspraak via tel. 06 4862 9544. Kijk voor meer informatie op www.galerievanslagmaat.nl