Za. 14-10: ‘Inburgering’ voor nieuwe inwoners in veenweidegebied

Op 7 en 14 oktober Gemaal De Hooge Boezem
‘Inburgering’ voor nieuwe inwoners in veenweidegebd
De polder zakt, op sommige plaatsen wel 1 cm per jaar. Wat er bij komt kijken om bij de steeds dunner wordende veenlaag toch droge voeten te houden, vertellen de vrijwilligers van het Gemaal regelmatig. Komende zaterdag 7 oktober doen ze dat – om 14 uur – speciaal voor de nieuwe inwoners die dit jaar in Haastrecht en in een ruime straal eromheen zijn komen wonen.

Een week later volgt de zogeheten mannengroep van Stichting Krimpenerwaard Intercultureel deze inburgeringsrondleiding. Verspreid over enkele maanden gaat dit gezelschap dieper op een bepaald thema in. Dit najaar is dat water en het houden van droge voeten. Na een middagje varen op de Reeuwijkse Plassen en een bezoek aan de Boezemmolen komen ze 14 oktober naar het Gemaal. Het project sluit af met een film over Kinderdijk en een vertelling over de Eufraat, de belangrijkste rivier van het Midden-Oosten.

Bijna dertig jaar geleden werd vanwege een ruilverkaveling het Gemaal in Haastrecht overbodig en zou het bijna gesloopt gaan worden. Enkele enthousiastelingen wisten het karakteristieke pand aan de Hoogstraat te behouden. Zij vormden het met een grote groep om tot het huidige poldermuseum. Aanmelden voor 7 oktober kan via E info@gemaalhaastrecht.nl of T 06 – 1374 9168.