Za. 14-09: Amici de Canto treedt, tijdens Open Monumentendag, voor de Agnietenkapel in Gouda op

Op zaterdagmiddag 14 september a.s. treedt, tijdens de Open Monumentendag in Gouda, het Bodegraafs koor Amici del Canto voor het prachtige monument, de Agnietenkapel, op.

Amici del Canto is het oudste niet kerkelijk georiënteerde koor in Bodegraven opgericht op 13 februari in 1913 onder de naam Zanglust.

Het huidige repertoire van Amici del Canto bestaat voornamelijk uit volkse liederen van de 16e, 17e en 18e eeuw, in een moderne uitvoering, uit diverse landen. De liederen worden dan ook in verschillende talen gezongen.

Advertisements

Historie
1913, het geboortejaar van Zanglust – in 2013 omgedoopt in Amici del Canto – was de voorbode van een roerige periode. De gewone burgerij was 

nog niet behept met de kennis van de naderende oorlog, dus hield men zich vooral bezig met het wel en wee in de directe omgeving.

Het openbaar onderwijs was in die dagen net in opkomst en vanuit de Afdeling Bodegraven van het “Volksonderwijs”, zoals het toen werd genoemd, 

is de behoefte ontstaan een zangvereniging op te richten die ondersteuning zou geven bij de promotie van dat volksonderwijs.

De eerste uitvoering van Zanglust, ten bate van het volksonderwijs, leverde direct honderd gulden op. 

Met deze opbrengst werd in datzelfde jaar ‘Klein Zanglust’ opgericht. In dit koor kregen jeugdige zangliefhebbers gelegenheid de zangkunst te beoefenen. 

In 1917 telde dit kinderkoor 75 leden, maar door geldgebrek werd “Klein Zanglust” in 1931 weer opgeheven.

Nu ruim 106 jaar later wordt het repertoire nog met veel zangplezier door de leden van het koor gezongen.

Om 15.00 uur en op een later tijdstip in de middag brengt Amici del Canto haar liederen voor de Agnietenkapel, Markt 100 in Gouda ten gehore.

Tijdens en na het optreden is de Agnietenkapel te bezichtigen. Het is dan overigens ook de laatste dag dat u hier de expositie van kunstgroep MMKkunst,

met een grote verscheidenheid aan kunst van tien deelnemende kunstenaars,  met o.a. de Goudse kunstenares Katinka van der Koogh, kunt bezoeken.

14-09-2019 09:00