Za. 13-10: Lezing Inspiratiehuis: Leviathan en de filosofie van de angst

Gouda – In het Kantoor van Nu / Inspiratiehuis vindt zaterdag 13 oktober van 14.00 tot 16.00 uur een lezing plaats over Thomas Hobbes en politieke iconografie.

‘De enige hartstocht in mijn leven was de angst’, heeft de grote denker Thomas Hobbes (1588-1679) zich wel eens laten ontvallen. Hij gaf zijn belangrijkste werk niet toevallig de titel mee van een angstwekkend mythisch dier uit het Oude Testament: het zeemonster Leviathan. Bij Hobbes is dat een aanduiding voor de oppermachtige staat die ons dermate vrees inboezemt dat wij ons vreedzaam en wetsgetrouw gedragen. Angst kan men slechts met angst bestrijden, dat is het motto van dit (veiligheids)denken.

Theo de Wit zal laten zien dat men de kern van Hobbes’ politieke denken kan treffen door goed naar de titelpagina van zijn boek Leviathan(1651) te kijken, een van de beroemdste voorbeelden uit de politieke iconografie. Hij gaat na hoe actueel deze benadering van politiek is, nu veiligheid vandaag opnieuw tot kernwaarde van onze liberale samenleving is uitgeroepen. Hobbes’ werk inspireerde de Russische regisseur Andrey Zvyagintsev in 2014 zelfs tot de film Leviathanover het Rusland van Poetin.

Advertisements

Spreker is prof. dr. Theo de Wit. De ruimte is om 13.30 uur open. De lezing wordt georganiseerd door Helikon en vindt plaats van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname kost 20 euro. Meer informatie via www.helikon-utrecht.nl

Uw evenement ook op de nieuwssite GoudaFM en deGouda App?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl

13-10-2018 09:00